Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Försiktig start för Västra Esplanaden

Små åtgärder till relativt låga kostnader. Så startar omvandlingen av Västra Esplanaden. Den tidigare genomfartsleden ska etappvis omvandlas till stadsgata.

När Umeå kommun tar över väg 503 (tidigare E4) i samband med att Västra länken öppnas för trafik börjar omvandlingen från tung genomfartsled till central stadsgata. Fler stadskvaliteter och bostäder ska få ta plats och förutsättningarna för gång, cykel och kollektivtrafik liksom luftkvaliteten ska förbättras.

– Västra Esplanaden har länge dragits med extremt dålig luftkvalitet och utgjort en hälsorisk för umeborna, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

En första åtgärd är att stänga av Tegsbron för 24-metersekipage för att på så vis leda bort tung trafik från stadskärnan. Umeå kommun satsar också på att skapa ett stadsmässigare, tryggare och mer trivsamt gaturum genom att satsa på bättre belysning och mer grönska.

Under 2025 fortsätter arbetet, bland annat med att förbättra förutsättningarna för gående, cyklister och kollektivtrafik med gångstråk, cykelbana, kollektivtrafikkörfält och en plantskola för gatuträd. I stort sett bibehålls två körfält för motortrafik i båda riktningar. Även antalet angöringsplatser kommer i stora drag vara oförändrade.

Umeå kommun har under lång tid övervakat luftkvaliteten längs Västra Esplanaden, så det finns långa verifierade dataserier framtagna av miljö- och hälsoskyddsnämnden att jämföra vad de initiala åtgärderna leder till.

– En omistlig del i de åtgärdspaket vi beslutat om är uppföljning och kommunikation. Vi kommer att kunna se vad den minskade lastbilstrafiken har haft för effekt och vi får genom dialog med kommunens invånare veta vad de tycker om förändringarna.

Moderaterna, genom nämndens vice ordförande Stefan Nordström, yrkade på att åtgärdspaket 2 skjuts på tills åtgärdspaket 1 är fullständigt utvärderat. Yrkandet avslogs.

– Det är viktigt att se vilka effekter som öppnandet av Västra länken har på luftkvalitet och trafikflöden innan man börjar vidta fler åtgärder, säger Stefan Nordström (M).

Umeå kommuns webbplats kan du ta del av förslaget som beslutades av tekniska nämnden den 22 februari 2024.

Bifogat bildmaterial visar planerade åtgärder i åtgärdspaket 2.

Mer information

Christina Bernhardsson (S)
Tekniska nämndens ordförande
070-622 04 22
christina.bernhardsson@umea.se

Stefan Nordström (M)
Tekniska nämndens vice ordförande
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se

Karin Isaksson
Chef teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun
090-16 14 39
karin.isaksson@umea.se

Kontakt

Christina Bernhardsson (S)
Tekniska nämndens ordförande
070-622 04 22
christina.bernhardsson@umea.se

Stefan Nordström (M)
Tekniska nämndens vice ordförande
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se

Karin Isaksson
Chef teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun
090-16 14 39
karin.isaksson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Olof Bergvall

Olof Bergvall

Kommunikationschef Teknik och fastighetsförvaltningen