Pressmeddelande -
För- och grundskolenämnden vill höja ambitionsnivån med språkstärkande åtgärder för samiska och finska
För- och grundskolenämnden ska äska medel i kommande budgetarbete för att re vitalisera och göra språkstärkande ambitionshöjningar för de nationella minoriteterna i Umeå kommun. De vill utöka undervisningstiden i modersmålet samiska och finska, årligen finansiera besöksprogram för förskola och skola om de nationella minoriteterna och ge personal som talar ett nationellt minoritetsspråk att studera språket inom ramen för tjänsten.
Inom ramen för befintlig budget ska även fler insatser göras:
- utreda möjligheterna för nationellt minoritetsspråk som språkval från åk 6,
- i förskolan ska de nationella minoriteterna särskilt uppmärksammas,
- fortbildning för alla anställda och beslutsfattare,
- anställa dagbarnvårdare som behärskar nationellt minoritetsspråk.
Re vitalisering underlättas genom att skapa positiva attityder till de nationella minoritetsspråken och visa vilket värde språken har och medvetandegöra om lagar och mänskliga rättigheter. För att minska språkspärrar som forskningen talar om behöver bland annat kunskapen om de nationella minoriteterna öka hos majoritetsbefolkningen. Som ett led i det kommer alltså Umeå kommun att finansiera utbildning och besöksprogram om de nationella minoriteterna som leds av de nationella minoriteterna själva.
Fakta:
Kommunen är, i egenskap av förvaltningskommun för det samiska och finska, skyldig att erbjuda förskola och äldreomsorg helt eller delvis på samiska respektive finska. Medarbetare som behärskar något av de nationella minoritetsspråken ska stödjas i och uppmuntras att utveckla språket och bruka det i verksamheten. Vid rekrytering av personal till förskola och äldreomsorg tydliggörs redan idag att kunskaper i ett nationellt minoritetsspråk är meriterande. Detta gäller nu även dagbarnvårdare.
Mer information:
Margareta Rönngren (S)
Ordförande
För- och grundskolenämnden
070-573 84 83
Peter Sedlacek (FP)
1:e vice ordförande
För- och grundskolenämnden
070-211 43 16
Ämnen
Kategorier
Regioner