Pressmeddelande -
För- och grundskolenämnden redovisar underskott för årets början
För- och grundskolenämnden godkänner tertialrapporten som visar - 9,9 mnkr i underskott för januari till och med april 2015. Prognosen till årets slut är -23 mnkr där en stor del av underskottet beror på att en del av förskoleverksamheten, motsvarande 18 mnkr, finansieras med tillfälliga projektmedel som upphör vid årsskiftet.
Projektmedlen ligger inte i budgetramen och blir därför ett underskott i verksamheten under innevarande år. För- och grundskolenämnden kompenseras för dessa kostnader i samband med kommunens bokslut för 2015.
Grundskolan, förskoleklass och fritidshem visar sammantaget ett underskott på - 3 mnkr. Prognosen till årets slut för dessa verksamheter är - 6 mnkr.
- Det är tidigt på året och verksamheten har inte hunnit anpassa sig till de nya budgetförutsättningarna för i år. Effektiviseringskraven ligger främst inom dessa verksamheter eftersom vi velat freda förskoleverksamheten från besparingar, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.
Barn är trygga och trivs i förskolan
Vårens mätning av föräldrars upplevda kvalitet av förskolan och familjedaghem visar fortsatt att barnen är trygga och trivs i förskolan. Verksamheterna upplevs ge barnen lugn och ro samt uppmuntrar till inflytande och delaktighet. Antalet barn per avdelning var 16,7 i Umeå kommun oktober 2014 jämfört med 16,9 i riket totalt.
Umeå bland de 25 % med bäst skolresultat
Av Sveriges 290 kommuner är Umeå bland de 25 procent som har bäst skolresultat enligt Sveriges kommuner och landsting. Resultatet av Öppna jämförelser kom i april och baseras bland annat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9. För tredje året i rad var 9 av 10 elever i Umeås kommunala grundskolor behöriga till gymnasieskolan. Andelen elever i åk 9 som uppnått målen i alla ämnen har varit relativt oförändrat under den senaste treårsperioden, cirka 80 procent.
De satsningar som har gjorts för att förbättra matematikundervisningen bedöms ha relevans för resultatutvecklingen, främst i nationella provet i åk 6 (96 procent i Umeå jämfört med 91 procent i riket) och åk 9 (92 procent i Umeå jämfört med 88 procent i riket). Resultaten i nationella proven i matematik i åk 3 är också betydligt högre än i riket och i jämförande kommuner.
Vårens enkät i åk 7-9 visar att eleverna fortsätter att i hög grad känna sig trygga och likvärdigt behandlade i skolan. Merparten av eleverna är också nöjda med att få information om vad de ska lära sig när lektionen startar samt att lärarna undervisar på ett bra sätt. Andelen elever som uppger att de får använda datorn som ett arbetsredskap har ökat och eleverna är mycket nöjda med skolans läxhjälp. Det som behöver förbättras är elevernas arbetsro som minskat sedan förra mätningen.
Sjukfrånvaron har ökat
Sjukfrånvaron har ökat markant jämfört med samma period förra året. Ett ökat antal medarbetare har en sjukfrånvaro längre än 91 dagar och det gäller främst yrkesgrupperna lärare i praktiska/estetiska ämnen, elevassistent, barnskötare, rektor och fritidspedagog. Perioden innebär många virusinfektioner samt vård av barn för bland annat medarbetare i förskolan. Det är fortfarande svårt att få tag i vikarier vid sjukdom, vilket gör att arbetsbelastningen ökar för de som arbetar.
Mer information efter sammanträdets slut kl 16.00 idag:
Moa Brydsten (S)
ordförande
För- och grundskolenämnden
076-774 73 37
Elmer Eriksson (M)
vice ordförande
För- och grundskolenämnden
070-330 24 15