Pressmeddelande -
Fler bygglovbefriade åtgärder från 2 juli
Riksdagen har röstat igenom regeringens förslag kring nya bygglovbefriade åtgärder. Det nya lagförslaget börjar gälla från den 2 juli 2014. Även om åtgärderna kommer att bli bygglovbefriade kräver de flesta en anmälan med tillhörande handlingar innan kommunen kan ge ett startbesked. Med tanke på den korta tiden från riksdagsbeslut till att lagen börjar gälla kommer Bygglov ha begränsad möjlighet att utfärda startbesked inledningsvis.
- Det finns en risk att många kan ha missuppfattat de nya reglerna. De har läst att husen inte kräver bygglov och tror då att det bara är att ställa dit huset – som med en friggebod. Så enkelt är det inte. En anmälan till kommunen krävs och därefter måste Bygglov eller byggnadsnämnden lämna ett startbesked innan huset får uppföras. Trots att inte bygglov behövs måste den som vill bygga visa att alla tekniska krav uppfylls, det gäller exempelvis brandsäkerhet och krav på bärande konstruktioner, säger Maria Blomqvist, stadsarkitekt, Umeå kommun.
Någon större förenkling av bygglovsprocessen innebär inte den nya lagen. Förenklingen ligger snarare i möjligheten att åtgärderna får avvika från detaljplanen. De handlingar som behöver lämnas in tillsammans med en anmälan är till stor del de samma som vid en bygglovprövning. Precis som vid bygglovansökan tas en avgift ut för att handlägga anmälan.
De bygglovbefriade åtgärderna är följande:
• Ett komplementbostadshus eller komplementbyggnad i omedelbar närhet till ett befintligt en- eller tvåbostadshus som har en byggnadsarea på högst 25 kvadratmeter.
• En tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter bruttoarea till ett en- eller tvåbostadshus.
• Inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus
• Bygga till två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus som inte redan har takkupor eller bygga till med högst en takkupa om det redan finns en takkupa. Bygglov krävs dock fortfarande för takkupor som innebär ingrepp i husets bärande konstruktion.
Längre handläggningstid inledningsvis
Normalt sett brukar det ta några veckor att handlägga en anmälan. För den nya lagen kan en anmälan lämnas först den 2 juli. Det är under semesterperioden när Bygglov inte har full bemanning och handläggningstiden blir därför längre. Nya handläggningsrutiner behöver även arbetas fram.
- Det är lite olyckligt att den nya lagen träder i kraft mitt under semesterperioden. Vi handlägger så skyndsamt som möjligt och hoppas på överseende med att det inledningsvis kanske tar lite längre tid. Oavsett om man sökt om bygglov eller gjort en anmälan handlägger vi ärenden i den ordning de inkommer till oss, säger Maria Blomqvist, stadsarkitekt, Umeå kommun.
På webbsidan www.umea.se/bygglov kommer mer information att publiceras inom kort.
Ämnen
Kategorier
Regioner