Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fina resultat i verksamheterna men ekonomiskt underskott för tekniska nämnden

Årsrapporten för tekniska nämnden är klar och visar ett underskott på nära 77 miljoner kronor. En tidig och snörik vinter står för en väldigt stor del av underskottet, men också fortsatt höga priser på livsmedel.

Resultatet för 2023, - 76,9 miljoner kronor, innebär en kraftig försämring jämfört med föregående års positiva resultat. För 2023 är det återigen stora snöfall som står för största delen av underskottet men prisökningarna, framför allt hyror och livsmedel har också påverkat negativt.

Investeringstakten har ökat väsentligt under året.

Här redovisas exempel på vad teknik- och fastighetsförvaltningens verksamheter genomfört under 2023.

Fastighet

Under året har Förskolan Kålmasken och gruppboendet Blomstergården tagits i bruk. Dragonskolans nya klassrum och restaurangutbildningens lokaler är snart färdigställda. Byggnationerna pågår för fullt av Carlslundsskolan, Kungsgårdens förskola, Mariedals förskola och Berghemsskolan. Entreprenaden för Vuxenutbildningens nya lokaler på Mossvägen har upphandlats. Beslut har fattats om gestaltningen av Vasaskolan så det projektet har gått vidare till projektering.

Gator och parker

Arbetet med att bygga ut och förnya infrastrukturen har fortsatt. Malmvägen har öppnats, ett 10-tal gator har reinvesterats och en rad projekt för att förbättra förutsättningarna för de hållbara färdsätten och öka trafiksäkerheten har genomförts.

Umeås medborgare har god tillgång till parker, lekparker och grönstruktur. Vid planering av nya områden är detta en av de faktorer som prioriteras.

Nöjdheten med färdtjänst har minskat under 2023. Under 2024 kommer en ny upphandling av färdtjänst att göras och vi för en kontinuerlig dialog med entreprenörer om utvecklingen.

IT

Under 2023 beslutades att slå samman enheten Digitalisering och verksamhetsutveckling med IT till en gemensam verksamhet, DoIT (Digital omställning och IT). En stor aktivitet har varit att förbereda sammanslagningen som trätt i kraft 1 januari 2024.

En översyn för att utveckla arbetssätt och effektivare stödja kommunverksamheterna och deras behov av digitalisering har påbörjats. Ett pilotområde har varit i samarbete med Stöd om omsorg vilket visat goda resultat.

Det rådande säkerhetsläget och kriminella aktiviteter under 2023 har inneburit fortsatta utmaningar inom IT- och cybersäkerhet.

Måltidsservice

Verksamheten har ökat andelen vegetariska måltider och minskat koldioxidpåverkan under året. I skolan är 64 procent av måltidsalternativen vegetariska.

Andelen ekologiska inköp har minskat under 2023 medan närproducerade inköp ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Städ- och verksamhetsservice

Robotiseringen av verksamheten fortsätter. På Maja Beskowskolan och Dragonskolan sker numera stor del av golvrengöringen med en robotiserad lösning.

Under året har arbetet fortsatt med omställning till miljöbilar och vid årets slut var de 48 stycken och ytterligare 56 är beställda. Verksamheten jobbar vidare för att minska kemikalieanvändningen vid städning

Investeringar för Gator och parker

Tekniska nämnden beslutade också om 2024 års investeringsprogram. En rad satsningar för att förbättra infrastrukturen planeras men även medel för att förbättra förutsättningarna för kollektivtrafiken, gående och cyklister.

Läs mer i de bifogade dokumenten: årsrapport samt investeringsprogram.

Kartbilderna "Reinvest gata..." visar de gator som beskrivs i investeringsprogrammet.

Kartbilderna "Reinv GC ..." visar de gång- och cykelvägar samt trottoarer som berörs av reinvesteringsprogrammet.

Kontakt

Christina Bernhardsson (S)
Tekniska nämndens ordförande
070-622 04 22
christina.bernhardsson@umea.se

Stefan Nordström (M)
Tekniska nämndens vice ordförande
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se

Karin Isaksson
Chef teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun
090-16 14 39
karin.isaksson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Olof Bergvall

Olof Bergvall

Kommunikationschef Teknik och fastighetsförvaltningen