Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Feministiskt självförsvar i skolan

Hur skyddar sig en tjej mot överfall och våld? Det är en av frågorna som ska diskuteras när Tjejjouren arrangerar kurser i feministiskt självförsvar för tjejer i Umeå kommuns skolor.

Under vårterminen 2014 kommer alla tjejer i årskurs 8 att ha möjlighet att välja feministiskt självförsvar under elevens val, den tid i skolan när eleverna arbetar med något ämne som de själva valt. Först ut är Västangårds skola där kursen startar den 7 februari.

–Beslutet är tagit i Jämställdhetsutskottet i kommunen och erbjudandet via Tjejjouren är en möjlighet att realisera målsättningen att stärka tjejers självkänsla. Utvärdering kommer att ske efter vårterminen, säger Lennart Jonsson, biträdande verksamhetschef för- och grundskolan.

Sätta gränser
Feministiskt självförsvar är skapat av tjejer för tjejer och syftar till att stärka tjejers självkänsla, öka deras handlingsberedskap ska ge dem möjlighet att öva på att sätta gränser.

– Utbildningens fokus är att det aldrig är våldsoffrets fel att det blir utsatt. Det handlar om att kunna ta plats i skolan och våga stå upp för sig själv, säger Ylva Bladh, Tjejjouren i Umeå.
Målet med utbildningen är att de tjejer som går den ska känna sig stärkta efteråt och kunna känna att de är värda att inte utsättas för våld men att de även har rätt att försvara sig ifall så sker.

 

Fakta: Feministiskt självförsvar
Feministiskt självförsvar är ett samlingsnamn på aktiviteter som syftar till att stärka tjejers självkänsla, öka deras handlingsberedskap och ge dem möjlighet att sätta gränser. Detta sker både genom samtal och genom att träna på att agera i olika situationer. Källa: Tjejjouren i Umeå

Fakta: Tjejjouren i Umeå
Tjejjouren är en del av kvinnojouren i Umeå men arbetar mer utåtriktat/förebyggande och mot en yngre målgrupp. Tjejjourens huvuduppgift och mål är att stötta och stärka unga tjejer samt på olika plan jobba för ett mer jämställt samhälle. Det utåtriktade arbetet består bland annat av workshops i skolan, föreläsningar för yrkesverksamma och event i syfte att väcka olika frågor om tjejers utsatthet.

 

För mer information:
Lennart Jonsson
biträdande verksamhetschef för- och grundskolan
070-651 74 88

Patrik Henriksson
rektor Västangårds skola f-9
070-885 52 48

Eva-Lena Hörnfeldt
kommunikatör
070-606 91 62


Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34