Pressmeddelande -
Dragonskolan kvalitetssäkrar elteknikelever
I höst börjar Dragonskolan kvalitetssäkra elevernas kunskaper på El- och energiprogrammets elteknikinriktning. Kvalitetssäkringen innebär att eleverna som klarar yrkesproven får ett yrkesbevis som ger högre lön enligt kollektivavtal direkt efter studentexamen. Dragonskolan är nu en av 25 skolor i Sverige som erbjuder kvalitetssäkring enligt ett koncept framtaget av Elteknikbranschens gymnasium (ETG)
– Det här är bra för eleverna. De får ett tydligt kvitto på sin kunskapsnivå och en snabbare karriärstrappa, säger Göran Jonsson, lärare på el- och energiprogrammet på Dragonskolan som har varit drivande i processen att skolan ska bli ETG-partner.
Dragonskolan väljer att bli ETG-partner för att det säkrar kvaliteten på utbildningen med branschnära kontakter och ett speciellt kursupplägg. Under de tre åren genomför eleverna ett flertal delprov som ska vara godkända för att få gå vidare. Utbildningen avslutas med ett antal praktiska prov på tid som alla ska vara godkända för att eleven ska få ETG-examen.
Snabbare och högre ingångslön
Elever som klarar alla prov (teoretiska och praktiska) behöver inte göra sitt lärlingsår, utan kan anställas direkt som första års-montörer med högre lön. Detta innebär att de klarar av sin grundutbildning på tre år istället för fyra.
Fördelar för elever och lärare
Kvalitetssäkringen av elteknikinriktningen innebär många fördelar för både elever och lärare. Utbildningen blir likvärdig med de andra ETG-skolorna, som också har samma prov, vilket förhoppningsvis ger en högre kvalitet och en rättvisare bedömning. För lärarna ger det tillgång till en gemensam lärplattform och en möjlighet att samverka med andra skolor om detaljer i utbildningen.
– Vi har lyssnat till branschens önskemål om behov av duktiga elektriker med likvärdig utbildning. Genom att bli ETG-partner drar Dragonskolan sitt strå till stacken för att trygga tillgången på riktigt duktiga elektriker här i Västerbotten och övriga Sverige, säger Göran Jonsson.
Fakta: Om Elteknikbranchens gymnasieskolor (ETG)
Elteknikbranschens utbildningskoncept kvalitetssäkrar yrkesämnena i utbildningen och utvecklar kvaliteten på programmet. I dag är 25 skolor i Sverige partners. Utbildningskonceptet ska kompetensförsörja elteknikbranschen med kvalitativ arbetskraft i form av välutbildade elektriker.
Krav för ETG-examen:
- godkänd på el- och energiprogrammets elteknikinriktning
- 600 timmars dokumenterad APL
- godkända terminsprov och veckolångt praktiskt yrkesprov*
*Yrkesprovet bedöms av fackman.
Kontakt
Göran Jonsson
Lärare El- och energiprogrammet
Dragonskolan, Umeå kommun
090-16 24 54
goran.jonsson@umea.se
Sten Persson
Rektor, El- och Energiprogrammet
Dragonskolan, Umeå kommun
070-147 80 87
sten.persson@umea.se
Johan Lagrelius
kommunikatör
Dragonskolan
070-359 25 56
johan.lagrelius@umea.se