Pressmeddelande -
Delårsrapport för socialnämnden: Fokus på arbetsmiljö och ekonomiska utmaningar
Socialtjänsten arbetar framgångsrikt med en satsning för att undvika fall inom äldreomsorgen, har en hög sysselsättningsgrad och har fortsatta ekonomiska utmaningar inom individ- och familjeomsorgen för unga. Detta är resultat som redovisas i socialnämndens andra delårsrapport för 2013.
Äldreomsorgens särskilda boenden och korttidsboende har under perioden genomfört en lyckad satsning på intensiv träning för att förebygga fall. Riskerna för vårdskada, fall, trycksår och undernäring har alla minskat jämfört med föregående period. För individ- och familjeomsorgen för unga har behov av förbättrad samverkan med BUP, skola och sjukvård identifierats. Flera arbeten pågår med att ta fram rutiner och modeller för att förbättra samverkan internt och mellan de olika aktörerna.
– Detta har en hög prioritet för socialnämnden och vi kommer att ta en kontakt med BUP för att se över vårt samarbete. Landsting och kommun måste gemensamt ta ansvar för de barn och ungdomar som behöver vårt stöd, säger Eva Andersson (S), ordförande, socialnämnden.
Inom handikappomsorgen har många brukare med personlig assistans beviljats färre assistanstimmar från Försäkringskassan enligt förändringar i Socialförsäkringsbalken. Detta innebär att verksamheten tvingas göra snabba omställningar för att klara brukarnas behov av stöd. Under hösten kommer en noggrann analys att göras för att följa utvecklingen.
– Försäkringskassans snäva bedömningar enligt schabloner innebär en övervältring av kostnader på kommunerna samtidigt som det blivit betydligt svårare att planera verksamheten. Vi måste försvara varje människas rätt till ett gott liv, säger Veronica Kerr (KD), första vice ordförande, socialnämnden.
Hög sysselsättningsgrad men oro för högre sjukfrånvaro
När det gäller heltidsanställda är antalet högre än motsvarande period föregående år. Positivt är också att den genomsnittliga sysselsättningsgraden ökat till 91 %. Det finns dock en oro när det gäller sjukfrånvaron som ligger på en högre nivå än motsvarande period föregående år. För att komma till rätta med utvecklingen prioriteras arbetsmiljöfrågan under hösten och inom alla verksamheter genomförs olika förbättringsaktiviteter och hälsosatsningar. Äldreomsorgen startar upp intensiva aktiviteter under hösten för att minska sjukfrånvaron. Aktiviteterna har ett särskilt fokus på särskilt boende, där man befarar ett samband mellan en mer slimmad organisation, ökat antal svårt sjuka brukare och ökade krav på dokumentation.
– Att få hålla i en hand, att få gå ut en stund, att få prata med någon som har tid att lyssna. Det är en mänsklig rättighet – även när vi blir äldre och bor på ett äldreboende, säger Åsa Bäckström (V), andra vice ordförande i socialnämnden.
Minusresultat förväntas för året
När det gäller nämndens ekonomiska resultat redovisar nämnden ett minusresultat på 13 miljoner kronor för perioden och prognosen för året ändras till -4,3 miljoner kronor. Resultatet förklaras av
kostnader främst inom individ- och familjeomsorgen för unga samt handikappomsorgen. Under hösten pågår en mängd aktiviteter för att minimera underskottet.
Ämnen
Kategorier
Regioner