Gå direkt till innehåll
Bukhoor – rökelsens väg, ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Pressmeddelande -

Bukhoor – rökelsens väg, ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Lördag 9 november öppnar den egenproducerade utställningen Bukhoor – rökelsens väg på Kvinnohistoriskt museum. En utställning om kvinnor som skapat rökelse, bukhoori tusentals år och som skapat en länk mellan kvinnor från generation till generation. Utställningen är skapad i nära samarbete med mellanösternspecialisten Amal Azis och formgivaren Lina Alarabi.

Rökelsevägen är en av de äldsta handelsvägarna i världen. Delar av den är upptagen i UNESCOs lista över världsarv. Rökelsevägen länkade ihop tre hav, tre kontinenter och tre antika civilisationer. Från de sydliga delarna av Arabiska halvön till Medelhavshamnarna i norr. Samtidigt som karavanerna transporterade den värdefulla lasten fanns mäktiga kvinnor som regerade i den här delen av världen. I utställningen möter publiken några av dem: Drottningen av Saba, Zenobia, Sammu-ramat, Hatshepsut och Amanirenas.

- Jag vill synliggöra det rika historiska arv som dessa kvinnor har bidragit till, med särskilt fokus på rökelsetraditionen – bukhoor, som det kallas på arabiska, säger Amal Azis.

Utställningen är formgiven i samarbete med Lina Alarabi, en formgivning där besökaren bjuds in till en värld där rökelsens kvinnor är i centrum. Skira tyger, starka färger och filmer där rökelser produceras och används. Drottningarna i rummet illustreras med en formgivning som utmanar hur de tidigare har fått ta plats.

- Jag är tacksam för våra långa och många samtal kring representation av kvinnor från området, samt för hela teamets entusiastiska inställning, stöd och omtänksamhet för att kunna skapa den här utställningen, säger Lina Alarabi.

    Berättelserna i utställningen rör sig som röken från bukhoor fram och tillbaka under 3000 år och når ända fram till idag. Vi får följa rökelsens väg 2024 där vi möter Fethya som tillagar bukhoor efter ett gammalt recept i sitt kök. Hon säljer den på WhatsApp och den tänds senare i en kaffeceremoni i ett vardagsrum i Malmö. Doften finns som ett spår i vårt utställningsrum - för att ta dig hem, eller till en annan tid!

    - Jag är glad att Kvinnohistoriskt museum delade min vision - genom att erbjuda utställningstexter på svenska, engelska och arabiska skapar vi en dialektik som förenar museets praktik med mitt och Linas unika perspektiv på detta arv, säger Amal Aziz.

    Utställningen Bukhoor är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Amal Aziz, strateg, Mellanösternspecialist och tidigare journalist. Genom sitt modersarv har hon en unik inblick i både den historiska och nutida tillverkningen av bukhoor. Utställningens form är skapad i samarbete med Lina Alarabi.

    Pressinformation

    Amal Azis och Lina Alarabi finns tillgängliga för intervjuer innan vernissage på telefon.
    Pressfoto på Amal, Amal och Amals mamma Fethya samt Lina finns i presskitet.

    Vi bjuder in till förhandsvisning av utställningen:
    Onsdag 6 november kl. 10.00 – En förhandsvisning med utställningens producent Anna Berge
    Fredag 8 november kl. 16.00 - En visning av utställningen, med innehållsproducent Amal Azis och utställningens formgivare Lina Alarabi samt Anna Berge, producent
    Lördag 9 november kl. 13.00-14.30 Vernissageprogram

    Anmälan och kontaktuppgifter: Maria Hedberg, kommunikatör Kvinnohistoriskt museum (maria.hedberg@umea.se, 070-390 11 78)

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

    Kontakter

    Maria Hedberg

    Maria Hedberg

    kommunikatör Kvinnohistoriskt museum 070-390 11 78