Gå direkt till innehåll
En värmekamera kan användas för att upptäcka värmeläckage. Foto: Umeå kommun
En värmekamera kan användas för att upptäcka värmeläckage. Foto: Umeå kommun

Pressmeddelande -

Bibliotekets populära energiväskor blir fler

I februari lanserades Energiväskan på biblioteken och blev genast en succé. Energiväskan innehåller verktyg för att mäta energiförbrukningen i hemmet och intresset för att låna väskan är stort. Nu har kommunen köpt in fler väskor för att minska kötiden.

Umeåborna kan låna energiväskan kostnadsfritt via Umeåregionens folkbibliotek och biblioteksbussen. Det började som ett försök för att undersöka intresset, med en enda uppsättning till utlåning. Energiväskan fick snabbt ett enormt genomslag.

– I slutet av februari stod 136 personer i kö. En bibliotekarie räknade ut att det skulle dröja flera år innan den som stod sist i kö skulle få möjlighet att låna energiväskan, berättar Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg på avdelningen Strategisk Utveckling och en av initiativtagarna till energiväskan.

Sex nya väskor

För att möta det stora intresset köpte man in ytterligare en väska och kortade lånetiden från två till en vecka. I maj beslutade kommunstyrelsen att finansiera fler väskor genom Umeå kommuns utvecklingsanslag för minskad klimatpåverkan. Nu är sex väskor inköpta och redo för utlåning hos biblioteken i Umeå och bokbussen.

– Det känns jättebra att vi nu kan skala upp och möta den stora efterfrågan, säger Ellen Ekbom, bibliotekarie på Ålidhemsbiblioteket, som också har varit inblandad sedan starten.

Energiväskan innehåller fyra mätverktyg: en hygrometer som visar temperatur och fuktighet i byggnaden, en rökpenna som används för att upptäcka drag, läckage och luftrörelser, en energimätare som enkelt kan kopplas till apparater för att mäta energiförbrukningen och en värmekamera som visar byggnaders värmeläckage.

Hjälp till självhjälp

Torgny Fors, energi- och klimatrådgivare på Umeå kommun har hjälpt till att välja innehållet till väskorna och gläds åt det stora intresset.

– I samband med att energipriserna steg ökade också trycket på vår rådgivning, så vi försöker ge mycket hjälp till självhjälp. Energiväskan är ett exempel på det, säger Torgny Forss, som också passar på att tipsa om den nya webbplatsen Energi- och klimatrådgivningen, som ger opartisk och kostnadsfri rådgivning på webben.

Service på landsbygd

Målet är att energiväskan ska bidra till att Umeåborna gör smarta energieffektiviseringar. Det är också ett av fokusområdena i Umeå kommuns program för att Umeå ska bli klimatneutralt 2040. Landsbygdsstrategen Linn Alexandersson vill också lyfta demokratiska aspekter:

– Du kan låna energiväskan kostnadsfritt och på vilket bibliotek som helst i kommunen och även på biblioteksbussen. På det sättet blir det också ett sätt att utveckla servicen för människor som bor på landsbygd och har långt till ett fysiskt bibliotek, förklarar Linn Alexandersson.

Energiväskan är ett samarbete mellan Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare, Umeå folkbibliotek och Umeå Kommuns landsbygdsstrateger.

För mer information

Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg, Stategisk utveckling, Umeå Kommun
090-166687, linn.alexandersson@umea.se

Ellen Ekbom, bibliotekarie, Åldidhemsbiblioteket, Umeå Kommun
073-6385335, ellen.ekbom@umea.se

Torgny Forss, Energi och klimatrådigvare, Miljö- och hälsoskydd, Umeå Kommun
090-161713, torgny.forss@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72