Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2025 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2025 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

Beslut om bidrag grundar sig på för- och grundskolenämndens budgetbeslut för kommande år samt uppgifter från andra förvaltningar för de kostnader som ska ingå i bidragsbesluten till fristående huvudmän. Exempelvis kostnader för städning, måltider, lokaler, IT och kulturaktiviteter.

Nämnden har fått tillskott utifrån kommunfullmäktiges beslut i juni på drygt 31,5 miljoner kronor. Det innebär att förskolor och grundskolor får ersättning för prognostiserat antal barn och elever i verksamheterna och för årliga kostnadsökningar. De extra resurser som den kommunala huvudmannen får innebär på samma sätt bidrag till fristående huvudmän.

– För- och grundskolenämnden fördelar resurserna till kommunala och fristående verksamheter på lika villkor enligt skollagen och utifrån de prioriteringar nämnden gjort i budgetbeslut för 2025. De fristående skolhuvudmännen prioriterar i sin tur hur de använder bidraget, säger Moa Brydsten (S), ordförande i nämnden.


Mer information

Om resurser och ersättning:
Umeå kommun fördelar resurser till kommunala och fristående enheter utifrån barns och elevers socioekonomiska bakgrund och ersättning till små enheter. I grundbeloppet ingår ersättning utifrån antalet barn/elever i verksamheten samt den pedagogiska verksamheten/undervisningen, pedagogiskt material, måltider, administration, mervärdesskatt och lokaler. Skolorna ersätts även för elevhälsa och lovskola samt kan teckna separat avtal om modersmålsundervisning. Utöver grundbeloppet kan varje enskild verksamhet ansöka om tilläggsbelopp för barn/elever med behov av extraordinära stödinsatser.

Om interkommunal ersättning:
Beslut om mottagande av ett barn som är folkbokförd i annan kommun samt bestämmelser för interkommunal ersättning är till största delen reglerad i skollagen. En kommun som i sin utbildningsverksamhet tar emot en elev från en annan kommun ska ersättas för kostnader för elevens utbildning från elevens hemkommun, i enlighet med skollagen. Interkommunal ersättning fastställs av för- och grundskolenämnden inför varje nytt kalenderår.

Kontakt

Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Maria Lindvall (–)
vice ordförande
073-50 84 301
maria.lindvall@umea.se

Tobias Holmbom (V)
2:e vice ordförande
073-08 68 641
tobias.holmbom@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Gabrielle Hultdin

Gabrielle Hultdin

kommunikatör Utbildning, för- och grundskolan 070-345 12 33