Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Behov av och kostnader för stöd och omsorg fortsätter att öka

- Vi ser att behovet av stöd och hjälp ökar och att kostnaderna ökar. Genom att fokusera på tidiga och förebyggande insatser tror vi att det på sikt kommer att minska mer ingripande insatser vilket gynnar både ekonomin, men framförallt den enskilde, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

- Vi kan konstatera att det är en oerhörd utveckling vad gäller placeringar vilket är mycket kostsamt för nämnden. Jag tror att det finns en stor potential i att vi både kan minska och motverka placeringar genom att satsa mer på hemmaplans-lösningar men det förutsätter att vi utvecklar vår öppenvård, säger Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden.

    Fler barn och unga bedöms behöva stöd och hjälp. Behov av konsultstödda familjehem och av extern institutionsvård är fortsatt större än budget. Fler vuxna med skadligt bruk och beroende har varit i behov av vård, boende och skyddsplaceringar. Behoven av insatser enligt LSS ökar även det i takt med att Umeå växer. Andelen ej verkställda beslut inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är fortsatt hög.

    Årsbokslutet visar också att antalet barn i familjer som har försörjningsstöd har minskat med 19% jämfört med 2022, sjukfrånvaron (7,7%) är lägre jämfört med 2022 (9,1%) och att verksamheterna i stor omfattning lyckats rekrytera de sommarvikarier de haft behov av.

    Minusresultat för budgetåret 2023

    Nämndens resultat för 2023 blev -90,2 miljoner kronor. Det är en stor budgetavvikelse jämfört med 2022 (+11,1 miljoner kronor). Resultatet beror till stor del på ökade kostnader för konsultstödda familjehem och extern institutionsvård till barn och unga. Det genomsnittliga dygnspriset för placeringar har under 2023 ökat med 37% till följd av inflation, brist på platser i landet samt individer med mer komplexa behov som behövt placeras. Mängden unga med behov av placering har också ökat och legat på en konsekvent högre nivå än tidigare år.

    Även funktionshinderomsorgen visar ett negativt resultat till följd av köp av externa placeringar på boenden enligt LSS och SoL. Dessa platser behöver köpas externt på grund av avsaknad av verksamhetslokaler inom nämnden då beställda boendeplatser ej levererats enligt plan.

    Under sammanträdet 21 februari uppmärksammades några av de verksamheter som utmärkt sig särskilt under året:

    • Beroendeenheten, behandling för bruk, riskbruk och beroende av alkohol och/eller droger
    • Natteamet, individanpassat stöd nattetid till personer med psykisk ohälsa
    • Administrationen, administrativt stöd till socialtjänsten och bemannar receptionen i socialtjänstens hus
    • Personalpoolen inom personlig assistans

    Mer information

    Andreas Lundgren (S)
    ordförande
    individ- och familjenämnden
    Umeå kommun
    070-330 63 24
    andreas.lundgren@umea.se

    Hanna Lundin Jernberg (L)
    vice ordförande
    individ- och familjenämnden
    Umeå kommun
    070-206 70 81
    hanna.lundinjernberg@umea.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

    Kontakter

    Maria Hedin

    kommunikatör stöd och omsorg 090-16 30 79, 070-227 81 87