Gå direkt till innehåll
Exempel på hur planområdet kan se ut från Skiftesvägen i höjd med Syrenen 6. Illustration Gisteråsjöstrand Arkitektur.
Exempel på hur planområdet kan se ut från Skiftesvägen i höjd med Syrenen 6. Illustration Gisteråsjöstrand Arkitektur.

Pressmeddelande -

Antagen plan för flerbostadshus vid Grisbacka centrum

En ny detaljplan gör det möjligt att bygga 70 nya lägenheter vid korsningen Backenvägen och Grubbevägen. Det nya huset blir som mest sju våningar högt. Förutom bostäder blir det möjligt att bygga handel, service, samlingslokaler eller andra verksamheter i bottenplan.

– Hartvigsplatsen är utpekat som ett visionsområde för ett nytt kvarterscentrum. Det här är en viktig del i den utvecklingen av Grisbacka centrum. För ett levande centrum behövs både lämpliga lokaler men även tillräckligt underlag i form av boende i området, och här får vi ett bra tillskott av bostäder, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Detaljplanen har tidigare genomgått hela planprocessen från samråd till antagande. Beslutet om antagande av detaljplanen upphävdes dock i domstol på grund av att insynen till närliggande fastigheter ansågs bli för stor. Planförslaget har reviderats och kompletterats med åtgärder för att minska risken för insyn från planområdets friytor till närliggande fastigheter. Planförslaget har därefter genomgått en förnyad process.

Befintliga byggnader inom planområdet kommer att rivas och ersättas med en ny byggnad och ett underjordiskt garage. Det nya huset varierar i volym och höjd i 4–7 våningar för att anpassa sig efter befintlig och planerad bebyggelse i området. Det nya huset rymmer cirka 70 nya bostäder. Under bostäderna, i markplan, möjliggörs det även för centrumverksamhet med tillhörande parkeringsgarage.

För centrumverksamheten har alla utredningar utgått från en livsmedelsbutik. Det är dock möjligt att det blir verksamheter som är av mindre skala än en livsmedelsbutik. Det kan bli en kombination av olika verksamheter som handel, service, samlingslokaler eller andra verksamheter som bör ligga centralt eller vara lätta att nå. Friyta för boende kan anläggas på taket till centrumverksamheten.

Utifrån beräkningarna i trafikutredningen finns inga kapacitetsproblem i cirkulationsplatsen Backenvägen/Grubbevägen och risken för köbildning efter Grubbevägen bedöms vara mycket låg. Varuintag planeras att anläggas mot Skiftesvägen vid planområdets nordvästra del. Här planeras även in- och utfart till underjordiskt garage för bostäder. Butiksentré planeras mot Grubbevägen där även in- och utfart till parkeringsgaraget för kunder planeras.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Robert Axebro (C)
vice ordförande
byggnadsnämnden
072-501 95 59
robert.axebro@umea.se

Ämnen

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72