Pressmeddelande -
Ändrade taxor och riktlinjer för hyra av kommunens mark
Tekniska nämnden har beslutat om en ny taxemodell och reviderade riktlinjer för hyra av kommunal mark. Den nya modellen bygger på läget, antalet kvadratmeter och hur länge man hyr ytan.
-Det här är en enklare taxemodell som är lättare att förstå och den blir mer rättvis, säger Lena Karlsson Engman, ordförande i tekniska nämnden.
Tekniska nämnden beslutade föreslå kommunfullmäktige att fastställa ändrade ”Taxor och avgifter för att hyra offentlig plats” från 1 april 2015. Nämnden beslutade också att fastställa ändrade ”Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats” och att det ska börja gälla 1 april 2015, under förutsättning att kommunfullmäktige fattar beslut om ändrade taxor. Samt att taxorna kommer att räknas upp årligen enligt Statistiska Centralbyråns konsumentprisindex. Höjningen av taxorna ingår i nämndens pågående besparingsprogram.
Rimliga taxenivåer
Med tiden har stadens arrangemang blivit alltmer mångfacetterade och därför behövs en översyn av dagens modell. Dagens taxor bygger på en schablonavgift för varje typ av upplåtelse vilket innebär att det finns väldigt många olika taxor.
Med den nya modellen blir det mer lättöverskådligt för de som ska hyra mark samtidigt som det blir lättare att tillämpa. Det blir också mer rättvisa taxor. Taxenivåerna har justerats så att ligga i nivå med jämförbara kommuner i Sverige, till exempel Luleå, Sundsvall och Jönköping. Det innebär en ökning på i snitt ungefär 15-20 procent.
- Vi har tittat på kostnaden både i kronor och procent och sedan jämfört med andra kommuner för att hitta rimliga nivåer. Hittills har Umeå varit ganska billig på vissa taxor, säger Karin Isaksson, gatu- och parkchef.
Följande principer ligger till grund för taxorna:
• Grundavgift
• Arealavgift (kvm/dygn) för typ av upplåtelse; evenemang, uteserveringar, försäljning, byggande och renovering samt reklam/affischer
• Zonindelning (zon 1, 2 och 3)
• Övriga tilläggsavgifter för el, städning, besiktning etc.
Exempel
Ett evenemang som tar 3000 kvm i anspråk under en dag i zon 1, på exempelvis Rådhustorget kommer att kosta 3 925 kronor. Vill man hyra den två dagar kostar det 7800 kronor.
Evenemang som är till för medborgarnas bildning eller ordnas i konstärligt syfte betalar endast grundavgiften på 800 kr. Demonstrationer eller politiska och religiösa möten eller tal betalar ingen avgift.
Zonindelning
En zonindelning finns sedan tidigare, men nu är den anpassad till stadens förändrade förutsättningar. I zon ett ingår de mest centrala ytorna, bland annat Rådhustorget och Renmarkstorget. Eftersom sådana lägen bedöms vara mer attraktiva ur en rad aspekter är de också något dyrare att hyra.
Reviderade riktlinjer
Riktlinjerna för upplåtelser har reviderats för att ha samma indelning av kategorier som taxorna. Tonen har också blivit mer modern och lättsam. De ska både användas för information för de som vill hyra kommunens mark samtidigt ska de vara en vägledning för de som handlägger upplåtelser och uthyrning av kommunens mark.
Fördelarna med nya modellen
Fördelar som förslaget till ändrade taxor innebär är följande:
• Rättvisare taxor i och med att storlek och tidsperspektiv blir styrande
• Ny zonindelning som bättre följer de skillnader i lägen som finns idag
• Taxenivåerna följer andra liknande kommuner
• En enklare modell för både handläggare och medborgare att förstå
Vill man påverka taxan kan man ta mindre yta i anspråk och under kortare tid.
Kontakt:
Lena Karlsson Engman (S)
tekniska nämndens ordförande
090- 16 13 29, 070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se
Stefan Nordström (M)
tekniska nämndens vice ordförande
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se
Karin Isaksson
park- och gatuchef
Umeå kommun
090-16 14 39, 070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se