Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Äldrenämnden går vidare med förslaget att flytta Haga vård- och omsorgsboende

Äldreomsorgsförvaltningen får i uppdrag att beräkna och justera budget inför 2025 utifrån flytt från Haga vård- och omsorgsboende. Ett mer detaljerat budgetförslag presenteras för nämnden i oktober och slutgiltigt beslut om budget 2025 tas i november i samband med verksamhetsplan.

– Äldreomsorgen behöver fortsätta jobba med att komma i nivå med jämförbara kommuner gällande kostnader för särskilt boende. Därför går vi nu vidare med förslaget om att under 2025 flytta ifrån lokalerna på Haga. Att det blir just Haga beror på att det är en flytt som vi ändå hade behövt genomföra inom några år på grund av planerad nybyggnation, säger Carin Nilsson (S), ordförande, äldrenämnden.

    Förslag 1 innebär:

    • Fortsatt stängning av 2 enheter (22-24 boendeplatser) på Prästsjögården vård- och omsorgsboende
    • Flytt av verksamheten från Haga vård- och omsorgsboende
    • Bedöma och beräkna volymförändringar med anledning av förändringar i myndighetsutövning och delegationsordning
    • Omställningsarbete förebyggande och digitalt – kostnader och effektiviseringar

    Förslag 2 innebar i stället för flytt av Haga vård- och omsorgsboende stängning av Sjöbacka vård- och omsorgsboende samt en enhet på Aktrisen vård- och omsorgsboende. Det förslaget kommer man inte att fortsätta räkna på.

    Vänsterpartiet yrkade avslag och reserverade sig mot inriktningsbeslutet.

    Nytt utredningsuppdrag: verksamhet i Tavelsjö i intraprenadform

    Vid sammanträdet gav nämnden ett nytt utredningsuppdrag till förvaltningen: Att utreda förutsättningarna för att bedriva verksamhet i Tavelsjö i intraprenadform och inom en gemensam organisation som omfattar hälso- och sjukvård, särskilt boende och hemtjänst i Tavelsjöområdet. Utredningen ska vara klar i februari/mars 2025.

    – Vi behöver hitta former för verksamheten i Tavelsjö, det finns ett stort engagemang i bygden och på det här sättet hoppas vi kunna hitta en alternativ driftsform som kan möjliggöra att servicen kan bibehållas, säger Carin Nilsson (S), ordförande, äldrenämnden.

    Mer information

    Carin Nilsson (S)
    ordförande
    äldrenämnden
    Umeå kommun
    070-681 37 53
    carin.nilsson@umea.se

    Veronica Kerr (KD)
    vice ordförande
    äldrenämnden
    Umeå kommun
    070-259 55 95
    veronica.kerr@umea.se

    Åsa Bäckström (V)
    2:e vice ordförande
    äldrenämnden
    Umeå kommun
    070-202 95 12
    asa.backstrom@umea.se

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

      Kontakter

      Camilla Söderlund

      Camilla Söderlund

      kommunikatör äldreomsorg 090-162696