Gå direkt till innehåll

Ämnen: Livsstil, mode, fritid

Bilden visar ett av redskapen som varit med vid ett tidigare evenemang med organisationen A Playful City.

Pressinbjudan: Umeå kommun bjuder in till aktivitetsdag

På tisdag den 8 oktober klockan 12.30-15.00 anordnar Umeå kommun ett evenemang med fokus på rörelserikedom genom projektet GoGreenRoutes i den nya parken vid korsningen Bölevägen/Enbärsvägen på Teg. Välkomna!

Den blåa markeringen visar platsen där björkutlämningen är.

Hämta gratis björkplantor

Tisdag 8 och 9 oktober, klockan 16.30-18.30 har Umeåborna möjlighet att hämta gratis björkplantor längs Ystarvägen på Ersboda. Umeå kommun har en värd på plats som hjälper till att hitta lämpliga björkplantor, men ta med egen spade då var och en sköter uppgrävningen själv.

Fritidsnämnden beviljar stöd till Umeå Bouleallians för lokalhyra

Fritidsnämnden har beslutat att bevilja Umeå Bouleallians stöd till lokalhyra för en lokal på Spinnvägen i Umeå. Alliansen, som tidigare haft en hall på regementet, får stöd inom ramen för den så kallade seniorsatsningen som syftar till att inspirera äldre till mer rörelse.

Fritidsnämnden kritiska till förslaget om ett fritidskort för barn och unga

Fritidsnämnden välkomnar ett initiativ där man vill stötta barn och ungdomars fritidsaktiviteter och förstärka med statliga resurser. Däremot anser man att förslaget om ett fritidskort underskattar mängden administration samt att analysen om nyttjande och effekter är för generell. Det är synpunkter i Umeå kommuns svar på en remiss om ett fritidskort för barn och unga, besvarad av fritidsnämnden.

Kraftigt minskade intäkter påverkar fritidsnämndens resultat negativt

Fritidsnämnden redovisar ett negativt ekonomiskt resultat efter årets åtta första månader. Underskottet beror främst på att många bad tvingats vara stängda vilket lett till kraftigt minskade intäkter. De tappade intäkterna samt höga kostnader främst för lokalhyra och underhåll av anläggningar ger också en årsprognos med minusresultat.

Umeåregionens brandförsvar är en av många aktörer som deltar under beredskapsdagen.

Umeå kommun arrangerar aktiviteter under Beredskapsveckan

Beredskapsveckan 23–29 september är i gång och sätter fokus på hur vi klarar en kris i samhället, kanske utan el, vatten, internet eller betalkort. Kommunen arrangerar föreläsningar och informationsträffar och organiserar beredskapsdagen lördag 28 september på Rådhustorget tillsammans med många andra aktörer.

Kommunstyrelsen vill se stärkt skydd för förtroendevalda

Kommunstyrelsen i Umeå kommun stödjer förslag från finansdepartementet om ändringar i kommunallagen som syftar till att stärka skyddet för förtroendevalda i kommuner och regioner. Dessutom innehåller förslaget en tydligare skrivning om intern kontroll. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Sävar simhall öppnar ikväll

Ikväll kan Sävar simhall öppna igen efter sommaren. Mottaget provresultat efter åtgärder visar att det inte finns legionella i anläggningen och simhallen kan öppna för badsugna gäster.

Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg på campusområdet kommer bussar att ha företräde. Detta görs för att öka kollektivtrafikens framkomlighet.

Bussar tänder trafiksignaler på campus

Med start 3 september införs busspriosignal på campusområdet.
Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg har Umeå kommun satt upp busspriosignaler. Det innebär att när en buss närmar sig korsningen visar trafiksignalerna rött för cyklister och fotgängare.
– Vi gör denna förändring för att underlätta för kollektivtrafiken som vid denna plats har drabbats av problem med

Nytt föreningsstöd för ett tryggt och säkert Umeå

Från och med september kan ideella föreningar söka medel för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete mot målgruppen unga i riskzon. Riktlinjen för stödet fastställdes under fritidsnämndens sammanträde 28 augusti.

Försenad öppning av Sävar simhall på grund av legionella

Vid förberedelser av öppning av Sävar simhall har legionellabakterier upptäckts vid provtagning. Simhallen skulle egentligen öppna 2 september, men på grund av provresultatet kommer öppningen av anläggningen försenas.

Äntligen öppnar Umelagun

Imorgon 18 juli öppnar Umelagun. De tekniska problemen på anläggningen är nu åtgärdade och provtagning av vattnet har gjorts för att säkerställa att allt är i sin ordning.

Obbolabadet öppnar 12 juli

Imorgon fredag 12 juli öppnar Obbolabadet för sommaren. Renoveringsarbetet på anläggningen är nu färdigställt och provtagning av vattnet har gjorts för att säkerställa att allt är i sin ordning.

Nytt svensk-finskt projekt om invasiva främmande arter

Nytt svensk-finskt projekt om invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter ska minska och den biologiska mångfalden öka. Det är det långsiktiga målet för det nya treåriga gränsöverskridande projektet INSPIRE, som bland annat jobbar med att informera om och engagera markägare och allmänheten i bekämpningen av invasiva växter i Sverige och Finland.

Nu öppnar Navet igen

20 juni öppnar Navet igen. Flera åtgärder har vidtagits och de senaste proverna visar att inga legionellabakterier finns kvar på anläggningen. Arbetet efter stängning har bestått i att analysera orsaken till legionellatillväxen, hetvattenspolning av duschsystemet för att eliminera bakterierna, åtgärda tekniska fel på anläggningen, samt upprätta rutiner för att säkerställa att det inte händer igen.

Storsjöhallen stänger på grund av legionellabakterier

Efter att legionellabakterier upptäckts vid provtagning på Navet beslutade fritidsförvaltningen att provta samtliga kommunala bad. Efter provtagning på Storsjöhallen har legionellabakterier upptäckts i en dusch och badanläggningen är nu stängd.

Försenad öppning av Umelagun och Obbolabadet

Öppning av Umelagun och Obbolabadet försenas. På grund av tekniska problem som upptäcktes i samband med att bassängerna fylldes med vatten, kommer Umelagun öppna senare än planerat, förhoppningsvis i slutet av vecka 25. Preliminär öppning för Obbolabadet är tidigast lördag 15 juni.

Gratis lovaktiviteter för barn och unga i sommar

Gratis lovaktiviteter för barn och unga i sommar

Under sommarlovet arrangeras massor med gratisaktiviteter för Umeås barn och unga. De flesta aktiviteter är gratis för all men för vissa aktiviteter behövs Händer på lovet-kortet som delas ut till samtliga barn i grundskolan i Umeå kommun.

Visa mer