Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Unik byggåterbruksfestival på Hedlundaskolan med elever och lärare

Umeå kommun arrangerar en unik byggåterbruksfestival tillsammans med Hedlundaskolan 17 september för att engagera elever i klimatarbetet genom kreativa och praktiska aktiviteter. Festivalen är en del av många insatser som bidrar till att göra Umeå stad klimatneutralt senast 2030.

–Det här är ett fantastiskt exempel på hur vi kan engagera nästa generation i klimatarbetet. Genom att involvera våra unga i praktiska och kreativa aktiviteter kring återbruk ger vi dem verktygen att och lyfta cirkulära principer vid renovering och ombyggnationen av Hedlundaskolan. Detta är ett viktigt steg mot att göra Umeå klimatneutralt till 2030, säger Janet Ågren, S, kommunalråd.

Byggåterbruksfestivalen är ett initiativ där elever och personal på Hedlundaskolan kommer att delta i aktiviteter som betonar vikten av återbruk och hållbarhet. Festivalen genomförs i samarbete med Umeå klimatfärdplan, RISE, Naturskolan och Umeå kommunföretag, och ingår i EU-projektet North Star, vilket har som mål att utforska nya metoder för samarbete och innovation kring hållbar utveckling.

Konstverk av återbrukat material

Sara Renberg, rektor på Hedlundaskolan, ser festivalen som en viktig del av skolans värdegrund:

–Byggåterbruksfestivalen är ett utmärkt sätt för oss att integrera lärande med praktiska erfarenheter av återbruk i samband med att Hedlundaskolan ska renoveras och byggas om. Alla elever kommer från förskoleklass till årskurs 6 kommer att delta i festivalen, säger hon.

Under dagen kommer eleverna att delta i olika stationer med aktiviteter såsom Land Art, demontering och återbruk, årskurs 6 ska skapa ett gemensamt konstverk av insamlat återbruksmaterial tillsammans med konstnären Stefan Markström. Festivalen avslutas med en presentation av elevernas verk.


Inspirera skolor att delta i klimatarbetet

– Festivalen är en bra möjlighet för eleverna att lära sig om hållbarhet och återbruksmetoder som används vid ombyggnationen av deras skola. En av metoderna som Umeå kommun testar här är att återanvända tegel. Vi hoppas att detta koncept kan visa värdet av byggåterbruk och inspirera kommande byggprojekt i Umeå att gå mot ett cirkulärt byggande, säger Lucas Röhlinger, projektledare inom Umeå klimatfärdplan.

Program för Byggåterbruksfestivalen på Hedlundaskolan:

Datum: Tisdag 17 september 2024
Tid: kl 09.00 – 14.00
Plats: Hedlundaskolan, Umeå

Förmiddag kl. 09.00 – 11.00

  • Kreativa aktiviteter: Land Art, demontering och återbruk.
  • Insamling av material: Elever samlar återbruksmaterial inför eftermiddagens byggande.
  • Utställningsförberedelser och sagoberättande.

Lunch kl. 11.00 – 12.00

Eftermiddag kl.12.00 – 14.00

  • Byggande med återbruksmaterial: Kreativa byggaktiviteter och hantverk.
  • Fortsatta kreativa stationer: Land Art, textilslöjd och tävlingsstationer.

Avslutning kl.14.00

  • Festlig avslutning: Elevverk presenteras med tacktal.

Media är välkomna att delta under hela dagen.

Förmer information, kontakta:

Sara Renberg
Rektor
Hedlundaskolan
Umeå kommun
sara.renberg@umea.se
090-16 26 35

Lucas Röhlinger
Utvecklingsstrateg
Umeå kommun
lucas.rohlinger@umea.se
090-16 49 38

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Ingela Hjulfors Berg

Ingela Hjulfors Berg

kommunikatör Stadsledningskontoret, Umeå klimatfärdplan