Gå direkt till innehåll
Janet Ågren, S, Kommunstyrelsens andra vide ordförande och Nils Seye Larsen, MP, ordförande i Hållbahetsutskottet firade utnämningen EU Mission Label med tårta.
Janet Ågren, S, Kommunstyrelsens andra vide ordförande och Nils Seye Larsen, MP, ordförande i Hållbahetsutskottet firade utnämningen EU Mission Label med tårta.

Pressmeddelande -

Umeå Kommun tilldelas prestigefylld kvalitetsstämpel – EU Mission Label

Umeå har utsetts som en av de städer i Europa som tilldelas EU Mission Label, en kvalitetsstämpel som erkänner stadens ambitiösa arbete för att bli klimatneutral till år 2030. Genom EU:s satsning på hållbara och innovativa städer kommer Umeå att få tillgång till nya resurser, samarbeten och finansiering för att driva den gröna omställningen framåt.

–Det här är ett stort erkännande för Umeås klimat- och hållbarhetsarbete, säger Janet Ågren ,S, kommunstyrelsens andra vice ordförande.

–Vi har satt höga mål för klimatneutralitet, och att tilldelas EU Mission Label bekräftar att vi är på rätt väg. Nu kan vi accelerera omställningen tillsammans med våra invånare, företag och organisationer.

Europeiska lösningar på klimatkrisen

EU Mission Label ger städer möjligheten att samarbeta inom ett europeiskt nätverk för att utveckla innovativa lösningar på klimatkrisen. För Umeå innebär det stöd från EU för att vidareutveckla stadens infrastruktur, energisystem och stadsplanering med fokus på hållbarhet.

–Vi har länge arbetat systematiskt med hållbar tillväxt i Umeå, men den här utmärkelsen lyfter vårt arbete till en europeisk nivå och möjlighet till fler företagsetableringar inom den gröna omställningen och finansiering av våra nödvändiga investeringar, säger Anders Ågren M, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Genom att delta i EU Mission Label får Umeå även möjligheten att dra nytta av EU-finansierade forsknings- och innovationsprogram som hjälper städer att utveckla och implementera smarta klimatlösningar. Detta stärker Umeås arbete med både klimatfrågor och social hållbarhet.

Öppnar nya dörrar

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med andra städer och aktörer inom EU för att nå våra klimatmål och samtidigt utveckla Umeå som en attraktiv och hållbar stad. Vi kommer att kunna stärka vårt samarbete med universitet, näringsliv och civilsamhället för att tillsammans bygga ett klimatneutralt Umeå till 2030, säger Annika Myrén, projektledare för Umeå klimatfärdplan.

Umeås deltagande i EU Missionen och erhållandet av mission label är ett viktigt steg i stadens fortsatta satsning på att vara en föregångare inom hållbar stadsutveckling och klimatomställningsarbete. Umeå strävar efter att vara en inspirerande modell för andra städer, både i Sverige och internationellt. 22 oktober kommer en delegation från Umeå kommun delta i en officiell utnämningsceremoni i Strasbourg.

Om EU Mission Label:
EU Mission Label är en del av EU:s initiativ för att skapa 100 klimatneutrala och hållbara städer till år 2030. Mission Label är en kvalitetsstämpel på det framtagna klimatkontraktet en plan för Umeås klimatomställning och EU missionen syftar till att stötta städer i deras klimatomställning genom att erbjuda finansiellt och tekniskt stöd, nätverkande och innovationsmöjligheter. Städer i Sverige som har fått utmärkelsen tidigare år är Stockholm och Malmö.

Läs mer om EU Mission Label och Umeå kommuns arbete här: EU Mission label - Umeå kommun (umea.se)

För mer information:

Janet Ågren (S)
Kommunstyrelsens andre vice ordförande
090-16 13 36, +46 70 610 47 85
janet.agren@umea.se

Anders Ågren (M)
Kommunstyrelens vice ordförande
090-16 23 17, + 46 70 341 67 64
anders.agren@umea.se


Annika Myrén
Projektledare Umeå klimatfärdplan
090-16 12 45, +46 70 388 49 66

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Ingela Hjulfors Berg

Ingela Hjulfors Berg

kommunikatör Stadsledningskontoret, Umeå klimatfärdplan