Gå direkt till innehåll
Det uppdaterade landsbygdsprogrammet i Umeå kommun visar riktningen i arbetet med landsbygdsutveckling och tar fasta på landsbygdernas särskilda behov och förutsättningar.
Det uppdaterade landsbygdsprogrammet i Umeå kommun visar riktningen i arbetet med landsbygdsutveckling och tar fasta på landsbygdernas särskilda behov och förutsättningar.

Pressmeddelande -

Umeå kommun får nytt landsbygdsprogram

Kommunfullmäktige har fattat beslut om ett nytt landsbygdsprogram för Umeå kommun fram till år 2030. Programmet visar riktningen för arbetet med landsbygdsutveckling och lyfter ett flertal prioriteringar för att nå kommunens landsbygdsmål.

– Landsbygderna i Umeå kommun har haft en fantastisk utveckling de senaste åren med en procentuellt sett starkare tillväxt än i tätorterna. För att kunna möta upp utvecklingen på bästa sätt behöver vi se till landsbygdernas särskilda behov och förutsättningar, vilket detta uppdaterade program tar fasta på, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun.

Det finns sedan 2018 ett landsbygdsprogram i Umeå kommun som visar hur kommunen ska jobba med landsbygdsutveckling. Programmet utgår från det övergripande målet att landsbygderna i kommunen ska vara attraktiva platser för boende, näringsliv, föreningar och besökare och där hållbar tillväxt, livskvalitet och samverkan är i fokus.

Åren 2022–2024 har ett stort arbete pågått att revidera programmet. Dialoger och workshops har hållits med såväl politiska nämnder, kommunala verksamheter, myndigheter, intresseorganisationer och Umeå kommuns landsbygdsutvecklingsråd. Informationsträffar har också genomförts i ett antal byar där boende och verksamma uppmuntrats att tycka till.

– Revideringen av programmet har medvetet fått ta sin tid, eftersom vi har sett processen i sig som minst lika viktig som slutprodukten. Ett välförankrat program som bygger på faktiska behov blir lättare att genomföra, framför allt när landsbygdsutveckling spänner över så många verksamhetsområden, säger Jennie Bergvall Kalén, landsbygdsstrateg, Umeå kommun.

Programmet som nu är antaget, har fem målområden som spänner över allt från attraktiva livsmiljöer till näringsliv, service, infrastruktur och lokal utveckling. En röd tråd genom alla målområden är samverkan med ideell och privat sektor.

– På landsbygderna erbjuds några av de mest attraktiva livsmiljöerna i Umeå kommun. Det förtjänar verkligen att lyftas fram. Men Umeå kommun måste arbeta aktivt för att ge ännu bättre möjligheter avseende sådant som tillgång till offentlig service, kollektivtrafik, arbete och boendemöjligheter. Här finns mer att göra. Moderaterna hade även ett ändringsyrkande, då vi tycker att vissa partiers negativa syn på bilen tyvärr slår igenom även i detta program, säger moderata kommunalrådet Anders Ågren i en kommentar.

Arbetet att genomföra programmet kommer att samordnas av Umeå kommuns landsbygdsstrateger. Programmet ska också uppdateras varje mandatperiod och följas upp årligen.

Som ett sätt att öka kunskapen om Umeås landsbygder så har en bilaga till programmet tagits fram som beskriver kommunens olika landsbygdsområden på ett kortfattat sätt.


Ta del av programmet och dess bilagor på
www.umea.se/landsbygdsprogram

Läs mer om Umeå kommuns arbete med landsbygdsutveckling på www.umea.se/landsbygd

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
kommunalråd
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Jennie Bergvall Kalén
landsbygdsstrateg
Umeå kommun
090-16 14 74
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Ämnen

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34