Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Umeå kommun bland de bästa på e-tjänster

Umeå kommun är en av de sex kommuner i landet som erbjuder flest e-tjänster och appar. Det visar en undersökning från Sverige Kommuner och Landsting, SKL.

Undersökningen genomfördes som en enkätstudie bland Sveriges kommuner under våren 2014. 220 kommuner besvarade enkäten. Med e-tjänst menas en tjänst som tillhandahålls via ett elektroniskt gränssnitt och som helt eller delvis utförs elektroniskt, ofta via kommunens webbplats eller som en mobilapplikation (app).

Medborgarfokus
Delar av resultatet i undersökningen har sammanvägts i ett index där kommunerna rankas efter i vilken utsträckning de erbjuder e-tjänster och appar. Toppgruppen består av Umeå, Skellefteå, Göteborg, Helsingborg, Stockholm och Tyresö.

– Våra verksamheter har generellt en hög it-mognad och ett medborgarfokus, vilket driver på utvecklingstakten för it-tjänster. I Umeå finns även en väl utbyggd IT-infrastruktur och många internetanvändare som kan nås av de tjänster vi producerar.  Det ökar nyttan av investeringarna i tjänster, säger Jan Långström, it-chef, Umeå kommun.

Vanliga tjänster
En av Umeå kommuns senaste tjänster är Umeåappen, som bland annat innehåller skolmatsedel, öppettider och protokoll.
De vanligaste e-tjänsterna generellt är boka och låna om böcker, låna e-böcker och e-tjänst för att ansöka om förskola. Även göra felanmälan, söka jobb inom kommunen och ansöka om gymnasieprogram är exempel på vanliga e-tjänster som kommunerna erbjuder.

Service och effektivitet
Undersökningen visar att kommunerna erbjuder allt från noll till 140 e-tjänster. 46 procent av kommunerna erbjuder appar (mobilapplikationer). Det är en kraftig ökning jämfört med förra mätningen 2011 då endast 15 procent av kommunerna hade appar.

– Utvecklingen går åt rätt håll. Det offentliga Sverige måste ta vara på alla de möjligheter som digitaliseringen ger. Rätt utformade e-tjänster är inte bara en service till invånarna utan medför även ökad effektivitet och nytta för kommunerna, säger Per Mosseby, avdelningschef för avdelningen för digitalisering, SKL.

Mer information:

Jan Långström
it-chef
Umeå kommun
090-16 11 52
070-693 60 42
jan.langstrom@umea.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34