Pressmeddelande -
Umeå bland de 25 % bästa skolkommunerna i landet
Av Sveriges 290 kommuner är Umeå bland de 25 % som har bäst skolresultat. Det visar SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) Öppna jämförelser av grundskolan för 2014.
— Vår målsättning är alla elevers rätt till skolframgång. Vi vet att Umeås studieresultat varit stabila över tid och ligger över riksgenomsnitten. Det är glädjande att vi ligger så här bra till, det ger kraft i vårt pågående utvecklingsarbete, säger Ann-Christine Gradin, skoldirektör i för- och grundskolan.
Öppna jämförelser baseras bland annat på nationella prov i åk 3, 6 och 9 samt betyg i åk 6 och 9. För tredje året i rad var 89 % av eleverna i Umeås kommunala grundskolor behöriga till gymnasieskolan. Andelen elever i åk 9 som uppnått målen i alla ämnen har varit relativt oförändrat under den senaste treårsperioden, ca 80 procent.
Satsningar som gett resultat
Umeås kommunala skolor har sedan 2009 gjort stora satsningar för att utveckla matematikundervisningen. Det har gett resultat de senaste två åren, främst i nationella provet i åk 6 (96 % i Umeå jämfört med 91 % i riket) och åk 9 (92 % i Umeå jämfört med 88 % i riket). Alla lärare som undervisar i matematik på grundskolan och gymnasiet deltar i den statliga satsningen på matematiklyftet. Även förskolan och förskoleklass ingår.
— Förutsättningar för lärande är god i Umeås skolor, elever är trygga och trivs i skolan. Vår bedömning är att Umeås tidiga insatser med särskilt stöd inom matematik, läs- och skrivutveckling är framgångsfaktorer som kommer att leda oss närmare målet med alla elevers rätt till skolframgång, säger Ann-Christine Gradin, skoldirektör i för- och grundskolan.
Goda förutsättningar för ännu bättre studieresultat
Elevernas socioekonomiska bakgrund påverkar resultatet samtidigt som skolan har i uppdrag att arbeta kompensatoriskt så att alla elever ska kunna tillgodogöra sig kunskaper och färdigheter. I Öppna jämförelser finns i år ett nytt mått där man tagit hänsyn till socioekonomiska skillnader. Det hjälper kommuner att göra jämförelser och värdera sitt eget resultat. Men de goda förutsättningar som finns i Umeå, framför allt föräldrars utbildningsbakgrund, skulle studieresultaten i Umeå kunna vara ännu bättre.
Det genomsnittliga meritvärdet i åk 9 är även det oförändrat, 217 poäng. Flickors meritvärden är bland de 25 % bästa. Flickors meritvärde 2014 är 235, pojkars 203. Trenden i Umeå är att skillnaden mellan flickors och pojkars meritvärde ökar medan det i riket minskar. Att motverka denna trend är en väsentlig del i skolans kompensatioriska uppdrag.
Till skillnad från andra kommuner följer Umeås betygssättning resultaten på de nationella proven väl. Arbetet med likvärdig bedömning och betygssättning är ständigt pågående i Umeås skolor som följer upp och jämför med andra skolor de betyg som sätts varje termin.
Fakta:
SKL sammanställer för nionde året i rad Öppna jämförelser för grundskolan. Årets rapport innehåller kunskapsresultat på kommun- och riksnivå för läsåret 2013/14.
Läs mer om Öppna jämförelser:
http://skl.se/tjanster/merfranskl/oppnajamforelser/grundskola.761.html
Databasen Kolada finns tillgänglig på såväl skolnivå som kommunnivå och gör det möjligt att grafiskt se jämförelser och trender år för år. Resultat inom olika mätområden bygger på inlämnade uppgifter till SCB (Statistiska centralbyrån) i oktober varje år.
Se jämföraren: www.kolada.se
Mer information:
Ann-Christine Gradin
Skoldirektör För- och grundskolan
Umeå kommun
070-640 12 85