Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tilläggsanslag ska förstärka grunduppdraget om tidiga och mer genomgripande insatser

Individ- och familjenämnden beslutade att tilläggsanslaget ska gå till att utveckla och utöka stöd och insatser till barn, unga och familjer, till exempel

  • Familjebehandling
  • Föräldraskapsstöd
  • Operativa teamet
  • Mobila operativa teamet
  • Stöd till barn och unga med funktionsnedsättning
  • Skapa sysselsättning för fler barn och unga, till exempel praktik, feriearbete, fritidsaktiviteter.

- Tilläggsanslaget ger nämnden möjlighet att förstärka arbetet inför nya socialtjänstlagen, vilket bland annat innebär tidiga insatser och större fokus på stöd som inte behöver beslut om insats eller utredning. Vi måste tidigt förhindra att barn rekryteras in till gängkriminalitet. Det kan innebära att vi behöver erbjuda andra insatser än de vi har idag, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

Alliansen (Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) hade ett tilläggsyrkande som avslogs.

- Från Alliansens partier tycker vi att det är viktigt att även kompetenshöjande insatser för själva personalen inom myndighetsutövning, öppenvård och förtroendevalda in nämnden ska tillföras i åtgärdsprogrammet, vilket vi kommer bevaka. Detta för att gruppen ungdomar i kriminalitet kräver särskild kompetens och bemötande, vilket även bekräftas från nationellt håll, säger Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden.

    Mer information

    Andreas Lundgren (S)
    ordförande
    individ- och familjenämnden
    Umeå kommun
    070-330 63 24
    andreas.lundgren@umea.se

    Hanna Lundin Jernberg (L)
    vice ordförande
    individ- och familjenämnden
    Umeå kommun
    070-206 70 81
    hanna.lundinjernberg@umea.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

    Kontakter

    Maria Hedin

    kommunikatör stöd och omsorg 090-16 30 79, 070-227 81 87