Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Strejkvarsel sätter press på parterna i förhandlingarna

Under årets avtalsförhandlingar har hittills två fackförbund nya avtal, ett fackförbund har begärt medling och två fackförbund har förlängt sina avtal med arbetsgivarsidan, där förhandlingar just nu pågår. Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk från den 18 april, om inte parterna kommer överens.

Årets avtalsrörelse är ovanligt omfattande genom att nya avtal ska tecknas med flera fackförbund. Förhandlingarna genomförs på central nivå, vilket innebär att Sveriges kommuner och regioner är förhandlingspart på arbetsgivarsidan.

Nya avtal mellan Akademikeralliansen och OFR- AKV är klara och gäller för ett år. Vårdförbundet har begärt medling, vilket pågår. När det gäller Sveriges Lärare och Kommunal är avtalen förlängda och förhandlingar pågår. Kommunal har varslat om strejk i verksamheter över hela landet, även i Umeå kommun, från den 18 april.

– I Umeå kommun följer vi förstås samtliga förhandlingar med stort intresse. Ett strejkvarsel sätter press på förhandlingarna och eftersom vi vet att en strejk kommer ha negativa effekter på verksamheterna hoppas vi nu att parterna ska komma överens före den 18 april, säger Stefan Larsson, förhandlingschef i Umeå kommun.

För mer information om förhandlingarna hos SKR
Tre nya kollektivavtal klara | SKR

För frågor om hur Umeå kommun påverkas under förhandlingarna och vid en eventuell konflikt:
Stefan Larsson
förhandlingschef
Umeå kommun
070-689 11 73
stefan.larsson.2@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34