Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sju miljoner kronor i drift- och investeringsstöd till föreningsanläggningar i Umeå

En enig fritidsnämnd har beslutat att fördela sammanlagt 7 281 604 kronor för att stötta ideella föreningar som äger och driver egna lokaler och anläggningar. Stödet är uppdelat i ett driftstöd och i ett investeringsstöd.

Syftet med stödet är att stötta ideella föreningar som äger och driver egna lokaler och anläggningar inom idrotts- och friluftsområdet samt för samlingslokaler inom kommunen. Stödet består av två delar varav det första är ett driftstöd som ska täcka delar av driftkostnader för föreningsägda lokaler, anläggningar och samlingslokaler.

– Föreningslivet är en betydelsefull del i vårt samhälle och med det här stödet kan föreningarna värna om sina lokaler och föreningsanläggningar och på så sätt också fungera som ett bra komplement till de kommunala anläggningarna säger Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande.

Totalt har 81 föreningar beviljats driftstöd 2024 och får dela på 3 918 070 kr. Driftstödet går bland annat till underhåll av fotbollsplaner, ridanläggningar, isbanor, elljusspår, tennisbanor, badplatser, golfanläggningar, skoterleder, fiskeplatser och friluftsanläggningar.

Stödet för drift för samlingslokaler, en annan del av detta stöd, fördelas och hanteras i ett eget ärende senare under våren. Totalsumman av stödet till drift för samlingslokaler uppgår till 1 114 000 kr.

Investeringsstöd ger möjlighet till renoveringar och nybyggnationer

Den andra delen är ett investeringsstöd som ger föreningar möjlighet att renovera eller bygga nya föreningsanläggningar. Sammanlagt avsätts 2 249 534 kr i investeringsstöd för 2024.

– Investeringsstödet ger föreningar möjlighet att utveckla och förbättra sina föreningsägda anläggningar, något som också kommer gynna våra medborgare på både kort och lång sikt, säger Joline Göttfert (M), vice ordförande i fritidsnämnden.

Av de budgeterade medlen bidrar kulturnämnden med 465 500 kr till drift av samlingslokaler. Resterande del finansieras av fritidsnämnden.

Mer information:

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Rasmus Andegras

Rasmus Andegras

kommunikatör Fritid 090-16 30 22