Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Samisk enhet på Tegs vård- och omsorgsboende invigd

Idag invigdes den nya boendeenheten med samisk profil på Tegs vård- och omsorgsboende. Profilen innebär bland annat samiska inslag i boendemiljön och aktiviteter kopplat till den samiska kulturen.

Under invigningen höll Lena Maria Nilsson, ordförande i Umeås sameförening Såhkie, ett kort tal och jojkade om Umeälven som rinner precis nedanför boendet. Det erbjöds även en rundvandring på enheten och äldrenämndens ordförande höll ett invigningstal.

– I samråd med den samiska minoriteten har det framförts önskemål om ett boendealternativ för samer och vi är väldigt glada för att äldreomsorgen i Umeå nu har möjlighet att erbjuda det genom den nya boendeenheten, säger Carin Nilsson (S), ordförande i äldrenämnden.

Boendeenheten kommer fungera som de andra enheterna med vård- och omsorg men ha mer fokus på den samiska kulturen och aktiviteter kopplat till detta, som exempelvis firande av de samiska högtiderna. Det finns även samiska inslag i både inom- och utomhusmiljön med bland annat en särskild eldstad och samisk konst.

– Vi är så glada för att vi nu har en boendeenhet med samisk profil tillgänglig för den som önskar en sådan placering. Den som är intresserad av att få en plats på den samiska profilenheten är välkommen att kontakta socialtjänstens mottagningsenhet för mer information, säger Sanna Kasos, enhetschef på Tegs vård- och omsorgsboende.

Mer information

Anna Bergström
kvalitetschef
090-16 13 52
anna.bergstrom@umea.se

Sanna Kasos
enhetschef
Tegs vård- och omsorgsboende
090-16 51 52
sanna.kasos@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Cecilia Sondell

Cecilia Sondell

Kommunikatör Äldreomsorg 070-955 36 08