Gå direkt till innehåll
Rekordlåga nivåer av kväveoxid i luften i Umeå

Pressmeddelande -

Rekordlåga nivåer av kväveoxid i luften i Umeå

Luften i Umeå klarar alla miljökvalitetsnormer för kvävedioxid under 2023. Det visar en rapport som Umeå kommun har låtit ta fram för att följa upp luftkvalitén i Umeå. Partikelhalterna har däremot ökat sedan pandemin, men ligger fortsatt väl under gränserna för miljökvalitetsnormerna.

Det är känt sedan länge att luften i centrala Umeå påverkas negativt av vägtrafiken, både på grund av avgaser och av vägdamm som virvlar upp i luften. Men nu visar en rapport för 2023 att luften i Umeå klarar alla miljökvalitetsnormer för kväveoxid första gången sedan mätningarna startade.

– Det är otroligt glädjande att vi, efter många års arbete med att förbättra luftkvalitén i Umeå nu äntligen kan se att det ger lön för mödan. Ytterst handlar det här om att värna Umeåbornas hälsa, säger Andreas Sjögren (S) ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Umeå kommun mäter luftkvalitén längs Västra Esplanaden sedan 2003 Mätstationen mäter halter av kväveoxider och två olika storlekar av luftburna partiklar (PM10 och PM2,5). Luftföroreningar från kväveoxider och partiklar orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Svaga vindar, helt stillastående luft och kallt väder gör att luftföroreningar stannar kvar nära marken istället för att vädras ut från gatumiljön. Detta är särskilt problematiskt just kring de centrala delarna av Umeå. Senare i år väntas EU besluta om skärpta nivåer för god luftkvalité och då kan eventuellt ytterligare åtgärder krävas för att luften i Umeå ska anses vara tillräckligt bra.

För tillfället pågår en revidering av Umeås åtgärdsprogram för renare luft. Men redan nu planeras flera åtgärder för att minska trafiken i centrum.

– Det är fortsatt helt avgörande för luftkvalitén i centrala Umeå att tung trafik leds om till Västra länken och att Västra Esplanaden omvandlas till en grönare stadsgata, säger Andreas Sjögren (S).

Ett exempel på redan planerade åtgärder är att förbjuda så kallade långtradare att passera centrum som de gör idag. Förbudet väntas träda i kraft 1 september i år, förutsatt att Västra länken har öppnat då.

Mer information

Andreas Sjögren (S)
ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
070-330 53 68
andreas.sjogren@umea.se

Helena Hallgren
miljöinspektör
090-16 16 83, 073-079 57 37
helena.hallgren@umea.se

Jonas Åström
miljöinspektör
090-16 16 87, 073-079 57 37
jonas.astrom.3@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72