Gå direkt till innehåll
Ny samverkan ska främja gemenskap över generationsgränserna

Pressmeddelande -

Ny samverkan ska främja gemenskap över generationsgränserna

Aktiv vänskap över gränser är ett samverkansprojekt mellan Seniortorget och föreningen Vän i Umeå med syfte att skapa gemenskap och sammanhang via olika aktiviteter inom exempelvis kultur, natur, hälsa och mat.

Många, både äldre och nyanlända, är ofrivilligt ensamma och med projektet är målsättningen att skapa meningsfulla aktiviteter i vardagen. Förhoppningen är att bland annat möjliggöra för inkludering, större nätverk för deltagarna och att över tid få ökad delaktighet i samhället.

– Tillsammans med Vän i Umeå siktar vi på att sammanföra personer från världens alla hörn, säger Mia Wåhlin, samordnare på Seniortorget.

Under projektets gång startas studiecirklar och grupper inom olika intresseområden. De som deltar bidrar med sina kunskaper och erfarenheter för ett gemensamt lärande.

–Vi har startat upp en grupp som promenerar, två matlagningsgrupper, idag startar en rörelsegrupp och i veckan en grupp som gör textilhantverk tillsammans. Under projektets gång vill vi initiera fler samarbeten med både studieförbund och andra organisationer, säger Jessica Östergren, projektledare, Vän i Umeå. 

Uppskattade arrangemang

En del av grupperna behöver man anmäla sig till men det finns även öppna arrangemang, exempelvis ”Vän möter ny vän” och ”Världens Fika” som båda har blivit mycket uppskattade och dragit fullt hus.

– När vi haft Världens fika når vi ut till både våra seniorer och till utrikesfödda och folk i alla åldrar har deltagit. Vi är så glada för projektet och tror vi kommer kunna nå ut till grupper som annars är svåra att nå, säger Mia Wåhlin.

Aktiv vänskap över gränser startade hösten 2023 och har stöd till och med januari 2025. Projektet finansieras genom projektstöd från Länsstyrelsen.

Mer information


Kontaktuppgifter 

Mia Wåhlin

samordnare, Seniortorget
Äldreomsorgsförvaltningen
090 - 16 17 79
maria.wahlin@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Camilla Söderlund

Camilla Söderlund

kommunikatör äldreomsorg 090-162696