Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny prioriteringslista för stadsdelarna

Nu står det klart vilka stadsdelar som kommer att få extra fokus de kommande åren. Genom att samla drift och underhållsinsatser för våra utomhusmiljöer och varje år ha ett område särskilt i fokus vill Umeå kommun förbättra förutsättningarna att utveckla stads- och kommundelarna.

Sedan 2017 ger tekniska nämnden särskild uppmärksamhet åt olika stadsdelar. I år genomförs åtgärder på Sofiehem/Tunnelbacken samt Haga/Sandbacka. Till hösten hålls medborgardialoger på Grisbacka/Grubbe/Västerhiske och Röbäck. Insatser i de områdena genomförs 2025.

− Genom att samla drift och underhållsinsatser för våra utomhusmiljöer och varje år ha ett område särskilt i fokus förbättrar vi förutsättningarna att utveckla våra stads- och kommundelar. Då får vi också möjlighet att föra dialog med de som bor i området om deras önskemål och behov på ett konkret sätt och därigenom ge de boende möjlighet påverka prioriteringarna, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande för tekniska nämnden.

Kommuninvånarnas vardagsliv i det offentliga rummet står i centrum: gator, parker, torg, lekmiljöer och mer. Förbättringsprogrammet gäller drift och underhållsåtgärder och mindre investeringar. Programmet har ett fokus på åtgärder som kan genomföras det aktuella året.

Den nuvarande prioriteringslistan når sitt slut 2025. Nu har därför en ny prioriteringsordning för stads- och kommundelar för åren 2026 - 2034 tagits fram:

2026 Backen, Umedalen och Obbola

2027 Västerslätt och Rödäng

2028 Tomtebo och Täfteå

2029 Berghem, Fridhem och Nydalahöjd

2030 Väst på stan och Hörnefors

2031 Öst på stan och Sävar

2032 Mariedal, Marieberg och Gimonäs

2033 Östra Ersboda och Holmsund

2034 Ålidhem och Carls-områdena

Kontakt

Christina Bernhardsson (S)
Tekniska nämndens ordförande
070-622 04 22
christina.bernhardsson@umea.se

Karin Isaksson
Chef teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun
090-16 14 39
karin.isaksson@umea.se

Ämnen

Kategorier


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Olof Bergvall

Olof Bergvall

Kommunikationschef Teknik och fastighetsförvaltningen