Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Möjligt med särskilt bidrag för elrullstolsgarage

Umeå kommun har beslutat att införa ett särskilt bidrag för fristående elrullstolsgarage. Detta beslut har fattats av byggnadsnämnden och innebär att personer folkbokförda i Umeå kommun kan ansöka om särskilt bidrag för elrullstolsgarage. Innan man ansöker om bidraget krävs dock att förvaringen av elrullstolen har utretts enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag.

– Om det är möjligt att bevilja en bostadsanpassning, till exempel genom att bredda en dörr till ett förråd eller ordna med en ramp, är det alltid första valet. Men om bostadsanpassning inte är möjlig kan man nu söka detta särskilda bidrag. Denna insats kommer att förbättra tillgängligheten och livskvaliteten för dem som använder elrullstolar, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.

Bakgrunden till beslutet är att Högsta förvaltningsdomstolen tidigare har meddelat att bidrag för elrullstolsgarage inte omfattas av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Umeå kommun och Region Västerbotten föreslog efter en utredning att kommunfullmäktige skulle överväga om byggnadsnämnden skulle ha mandat att bevilja bidrag för elrullstolsgarage utanför lagen om bostadsanpassningsbidrag. Ett sådant beslut fattades i början av året och kommer att gälla tills regeringen fattar ett nytt beslut angående hanteringen av elrullstolsgarage. Byggnadsnämnden har nu utvecklat rutiner för handläggningen av fristående elrullstolsgarage. Bidraget blir möjligt att söka när detta nämndbeslutet vunnit laga kraft.

Mer information

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Robert Axebro (C)
vice ordförande
byggnadsnämnden
072-501 95 59
robert.axebro@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Niklas Forsgren

Niklas Forsgren

kommunikatör Samhällsbyggnad 090-161324