Gå direkt till innehåll
Kungsvägen i Sävar byggs om

Pressmeddelande -

Kungsvägen i Sävar byggs om

För att ge plats för Norrbotniabanans dragning genom Sävar och det nya resecentrumområdet ska Kungsvägen delvis ledas om och flyttas en aning norrut. Kungsvägen blir senare Sävars nya södra entré och får en ny funktion som huvudgata. Arbetet planeras att starta i november 2024 och beräknas pågå fram till sena hösten 2026.

Anläggandet av Norrbotniabanan medför att delar av vägsystemet i Sävar förändras och byggs om. Bland annat ska Kungsvägens läge justeras och sträckan som byggs om är från nuvarande korsning med Bullmarksvägen (väg 649) och Generalsvägen fram till vårdcentralen vid Prästgårdsallén.

– Anledningen till att Kungsvägen byggs om beror på att Norrbotniabanan ska passera genom Sävar och får då en ny sträckning i nära anslutning till E4:ans norra sida där ett resecentrum också ska byggas. Ombyggnationen av Kungsvägen är en viktig pusselbit som skapar förutsättningar för ett hållbart resande i framtiden längs Norrlandskusten, säger Magnus Nilsson, projektledare på Umeå kommun.

I samband med ombyggnationen ska delar av Kungsvägen breddas med gång- och cykelbana samt förses med busshållplatser i syfte att förbättra tillgängligheten till resecentrumområdet. Eftersom Kungsvägen blir en ny huvudgata in till Sävar, med direktanslutning mot E4 trafikplats syd och Bullmarksvägen, får Generalsvägen också en ny anslutning till Kungsvägen.

Sävars framtida utveckling

Det är mycket på gång i Sävar. Det planeras bland annat för ett framtida stationsläge längs Norrbotniabanan, resecentrumområde, attraktiva boendemiljöer samt fortsatt utveckling av förenings- och näringslivet. Samlingslokaler, butiker, kommunikationer och service samlokaliseras med fördel med resecentrumområdet för att nå visionen om ett attraktivt och levande område. Det i sin tur skapar förutsättningar för Sävar att växa med 4000-6000 Sävarbor fram till år 2050.

Även byggnationen av Norrbotniabanan skapar goda förutsättningar för ett ökat och hållbart resande samt gynnsamma fördelar med godstrafiken. Järnvägen bidrar också till att det blir lättare att resa mellan orter i regionen och invånarna kan nå en bredare arbetsmarknad samt ett större utbud av utbildning, kultur, shopping och evenemang. Norrbotniabanan får en sträckning i nära anslutning till E4:ans norra sida där resecentrumet anläggs.

Mer information om Kungsvägen

På umea.se/kungsvagen finns mer information om projektet, hur trafiken leds om, aktuella vägavstängningar och tidplaner. Projektsidan uppdateras löpande och det finns även möjlighet att prenumerera på den.

Kontaktuppgifter:

Magnus Nilsson
projektledare
Gator och parker
Umeå kommun
090-16 15 03
magnus.t.nilsson@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Anna Hillgren

Anna Hillgren

kommunikatör Teknik och fastighet