Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kraftigt minskade intäkter påverkar fritidsnämndens resultat negativt

Fritidsnämnden redovisar ett negativt ekonomiskt resultat efter årets åtta första månader. Underskottet beror främst på att många bad tvingats vara stängda vilket lett till kraftigt minskade intäkter. De tappade intäkterna samt höga kostnader främst för lokalhyra och underhåll av anläggningar ger också en årsprognos med minusresultat.

Fram till sommaren hade fritidsnämnden en positiv budgetavvikelse men under sommarmånaderna har i stället avvikelsen blivit negativ. Orsaken är främst att flera badanläggningar haft stängt, vissa på grund av legionella och andra på grund av tekniska problem, vilket inneburit ett stort intäktsbortfall.

– Att vi inte kunnat ha alla våra badanläggningar öppna innebär inte bara ett stort tapp i viktiga intäkter för fritidsnämnden utan det drabbar också kommunens invånare där baden är viktigt både för rekreation och för att öva simkunnighet, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

För perioden januari till augusti redovisar fritidsnämnden en budgetavvikelse på -1,2 miljoner kronor. Badverksamheten har ett underskott på -5,5 miljoner kronor varav -2,5 miljoner avser intäkter och -3,0 miljoner avser kostnader såsom Navets hyra, som på grund av tidigare inflation höjts kraftigt, samt höga kostnader för service och underhåll i flera av anläggningarna.

Övriga verksamheter redovisar överskott, bland annat på grund av vakanta tjänster, bra intäkter på idrottsanläggningar samt projektmedel som inte hunnits upparbetas under perioden.

Nämnden biföll ett tilläggsyrkande från Vänsterpartiet om att i verksamhetsuppföljningen förtydliga att de stora underskotten inom badverksamheten bland annat beror på intäktsbortfall under sommaren. Flera anläggningar har varit stängda på grund av legionella och bristande underhåll, något som respektive fastighetsägare har det huvudsakliga ansvaret för.

Årsprognos

Fritidsnämndens årsprognos bedöms efter augusti till -3,8 miljoner kronor. Prognosen baseras bland annat på badens uteblivna intäkter samt höga kostnader främst för lokalhyra, fordon och underhåll av maskiner och anläggningar.

Mer information

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Sara Stenberg

kommunikatör Fritid 090-16 12 33