Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Handlingsplan ska stötta i arbetet mot våld i nära relationer

En utredning om våld i nära relationer, som presenterats för jämställdhetsutskottet, visar att många ledare i Umeå kommun möter människor som utsatts för våld av en närstående. Nu tas en handlingsplan fram för att förbättra arbetet i kommunen.

Kartläggningen om våld i nära relationer, som finansierats av Socialstyrelsen, genomfördes för att kartlägga erfarenheter och kunskap gällande frågor om våld i nära relationer i Umeå kommuns verksamheter samt att undersöka behov av kompetensutveckling.

Kartläggningen har bestått av intervjuer med kuratorer på elevhälsan, enkät till samtliga rektorer och förskolechefer inom för-, grund- och gymnasieskolan, till verksamhetschefer inom vård och omsorg samt till chefer inom samhällsbyggnad och vuxenutbildningen.

Utredningen visar bland annat att:

  • 84 procent av ledarna inom för- och grundskolan samt gymnasieskolan har erfarenhet av barn/elever som utsatts för våld i en nära relation.
  • Samtliga ledare inom vård och omsorg uppger att de har medarbetare som någon gång berättat att de uppmärksammat eller fått kännedom om att någon de mött i sitt arbete utsatts för våld av en närstående. 25 procent av dem uppger att det är vanligt förekommande.
  • De flesta ledare menar att allmän kunskap om våld i nära relationer, rutiner och riktlinjer samt bättre kännedom om och samverkan med socialtjänsten skulle förbättra och underlätta arbetet med frågan om våld i nära relationer.

Kommungemensam handlingsplan
Arbetet har nu påbörjats med att ta fram en kommungemensam handlingsplan som ska vara färdig i början på 2015. Handlingsplanen ska leda till att medarbetare i Umeå kommun på ett ännu bättre sätt ska kunna arbeta strukturerat med frågor kring våld i nära relationer.

– Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är det fjärde jämställdhetspolitiska delmålet nationellt och det är ett väldigt angeläget arbete i Umeå kommun. Våld i nära relationer är en vardagsnära fråga för alldeles för många människor i Umeå och utredningen visar också att det finns mycket kvar att göra, både vad gäller kunskap och samverkan, säger Tamara Spiric (V), kommunalråd och ordförande i jämställdhetsutskottet.

Rapporten Våld i nära relationer
Utredningen i sin helhet finns att ladda ner på www.umea.se/jamstalldhet 
Direktlänk: http://umea.se/download/18.714d9628146947f69f71e940/1408623056419/Rapport_VNR.pdf

Mer information:

Tamara Spiric (V)
kommunalråd
ordförande jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-277 19 89
tamara.spiric@umea.se

Linda Gustafsson
jämställdhetsstrateg
Umeå kommun
070-611 10 44
linda.gustafsson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Kontakter

Sara Stenberg

kommunikatör Fritid 090-16 12 33