Gå direkt till innehåll
Den blåa markeringen visar platsen där björkutlämningen är.
Den blåa markeringen visar platsen där björkutlämningen är.

Pressmeddelande -

Hämta gratis björkplantor

Tisdag 8 oktober och onsdag 9 oktober, klockan 16.30-18.30 har Umeåborna möjlighet att hämta gratis björkplantor längs Ystarvägen på Ersboda. Umeå kommun har en värd på plats som hjälper till att hitta lämpliga björkplantor.

Många Umeåbor vill plantera björkar hemma hos sig och då hjälper kommunen gärna till genom att dela ut gratis planteringsbjörkar.

– För fastighetsägare kan det vara intressant att veta att kostnaden för uppvärmning minskar i hus som står i närheten av träd som fångar upp vind. På sommaren bidrar också trädens skuggning till att inomhustemperaturen hålls nere, säger Nina Ingvarsson, landskapsingenjör på Umeå kommun.

Ta med spade

Björkutlämningen sker vid två tillfällen och det finns en värd på plats som hjälper dig att hitta lämpliga björkplantor. Ta med egen spade eftersom var och en sköter uppgrävningen av björkarna själv. Kommunen delar också ut informationsblad med goda råd om val av träd, plantering och skötsel av björkarna. Träd är känsliga men med några enkla tips förbättras chanserna för att björkarna ska kunna trivas och växa på sina nya växtplatser.

Träden är en stor tillgång

Träden gör nytta på många olika sätt, inte minst genom att det gynnar fåglar och insekter. Det bidrar även till ett behagligare stadsklimat för oss människor.

– Träd i staden hjälper dessutom till att minska arbetsrelaterad stress och kan bidra till snabbare återhämtning efter sjukdom, säger Nina.

Kontakt

Nina Ingvarsson
landskapsingenjör
Gator och parker
Umeå kommun
090-16 13 76

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Anna Hillgren

Anna Hillgren

kommunikatör Teknik och fastighet