Gå direkt till innehåll
Genrebild från Johnér bildbyrå.
Genrebild från Johnér bildbyrå.

Pressmeddelande -

Gott samarbete gör skillnad för äldres självständighet

Äldreomsorgen arbetar aktivt för att fler äldre ska kunna behålla sin självständighet och bo kvar i det egna hemmet. Ett av arbetssätten som har gett goda resultat är samarbetet mellan arbetsterapeut, fysioterapeut och omvårdnadspersonal.

När en äldre person exempelvis har bott en period på korttidsboende och sedan ska återgå till det egna hemmet kan arbetsterapeut och fysioterapeut kopplas in för att se över eventuell bostadsanpassning, detta kan exempelvis handla om en stoltrapphiss för att ta sig upp för trappor. Förutom detta erbjuds även fysisk träning med fysioterapeut för att öka möjligheten att klara av vardagen hemma.

Lisa Karlsson, enhetschef inom Hälso- och sjukvård i hemmet, berättade om ett exempel där en äldre kvinna efter en fraktur i höften fick träna med fysioterapeut för att kunna ta sig upp för trappan till övervåningen i sitt hem.

- Detta resulterade i att kvinnan klarade av att gå hela trappan med stöd av en person, vilket gjorde att det inte längre fanns behov av vare sig dubbelbemanning från hemtjänst eller stoltrapphiss, säger Lisa Karlsson.

Att komma igång med ett träningsprogram tillsammans med fysioterapeut minskar även risken för fall, vilket oftast sker i det egna hemmet. Genom träningen förbättrar även den äldre sin styrka och ork, vilket är förmågor som är överförbara till andra områden i vardagen.

Att jobba på detta sätt med förebyggande insatser är även kostnadseffektivt då det inte behöver installeras större bostadsanpassningar när den enskilde behåller en god förmåga att klara vardagen i hemmet.

För mer information, kontakta Lisa Karlsson.
Mejl: lisa.karlsson@umea.se
Telefon: 090165259

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Amanda Stenmark

Kommunikatör Äldreomsorgsförvaltningen 0709553608