Gå direkt till innehåll
Umeå2024 – Cultural Summit är en konferens med fokus på framtidens kulturfrågor.
Umeå2024 – Cultural Summit är en konferens med fokus på framtidens kulturfrågor.

Pressmeddelande -

Framtidens kulturfrågor i fokus tio år efter Umeå 2014

Vilka erfarenheter bär europeiska kulturhuvudstäder med sig? Hur tas dessa erfarenheter till vara? Vilket är vår tids största kulturprojekt? Hur kan kultur införlivas som ett självklart inslag inom utbildning?
Det är några av de frågor som diskuteras 16–17 maj när konferensen Umeå2024 – Cultural Summit uppmärksammar att det är tio år sedan Umeå var Europas kulturhuvudstad.

Bland deltagarna finns till exempel representanter från tidigare och nuvarande europeiska kulturhuvudstäder, andra svenska kommuner och regioner, kulturrådet, Umeå kommun och kulturinstitutioner i Umeå. Även Umeåborna bjuds in att delta.

Namnkunniga föreläsare är Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, Charlotta Mellander, professor och expert inom stadsutveckling, Charles Landry, internationell rådgivare som bidrog till Umeå2014:s arbete och Ron Davis Alvarez, prisbelönt orkesterledare som introducerat musikrörelsen El Sistema i Sverige.

– Det känns otroligt roligt att välkomna alla till Umeå för Cultural Summit. För oss är kulturen en naturlig del av ett starkt samhällsbygge och tillsammans med alla deltagare hoppas jag att vi kan byta erfarenheter och blicka framåt kring hur vi skapar en stark och hållbar kultursektor i hela landet, säger Helena Smith (S) ordförande kulturnämnden Umeå.

2014 präglades Umeå av minnesvärda händelser som en storslagen öppningsceremoni på älven, invigning av Kvinnohistoriskt museum och kulturhuset Väven och brännande diskussioner för och emot satsningen. Men syftet med konferensen är inte att se tillbaka på kulturhuvudstadsåret.

– Även om vi vill uppmärksamma att det är tio år sedan Umeå var Europas kulturhuvudstad är Umeå2024 – Cultural Summit i första hand framåtblickade. Umeås och andra europeiska kulturhuvudstäders erfarenheter är värdefulla när kulturfrågor diskuteras ur många olika perspektiv, säger konferensens moderator Fredrik Lindegren, tidigare kulturdirektör vid Umeå kommun och konstnärlig ledare för Umeå2014.

– Vi har en väldigt intressant mix av talare som kan inspirera till viktiga diskussioner. Inte minst blir det intressant att lyssna till representanterna för Kiruna och Uppsala som kandiderar när en svensk kulturhuvudstad utses nästa gång, 2029, säger Fredrik Lindegren.

Konferensen äger rum på Vävenscenen och inleds 08.30, torsdag 16 maj och avslutas 12.00, fredag 17 maj.

Media är givetvis välkomna att närvara!
Hela konferensen hålls på engelska.

Kontakt

Helena Smith
Kulturnämndens ordförande, Umeå kommun
070-695 57 95
helena.smith@umea.se

Fredrik Lindegren
Moderator Umeå2024 – Cultural Summit, konstnärlig ledare Umeå2014
072-702 25 19
fredrik.lindegren@folketshusochparker.se

Marit Andersson
Projektledare Umeå2024 – Cultural Summit
070-608 12 48
marit.andersson@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Johanna Lindqvist

Johanna Lindqvist

kommunikatör Kulturförvaltningen 072-211 56 13