Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt fokus på att främja närvaro och tidiga insatser

För- och grundskolenämnden redovisar ett mindre underskott på drygt 2,7 miljoner kronor under perioden januari till augusti. En orsak är ökade personalkostnader för kompensatoriska insatser som stödjer elever att nå måluppfyllelse, men även utmaningar med små klasstorlekar på vissa skolenheter. Extraordinära stödinsatser i både fristående och kommunala förskolor och grundskolor har ökat i jämförelse med föregående år.

– Anpassningar till budget pågår på de enheter som har ekonomiska utmaningar, framför allt inom grundskolan. Prognos för helåret är ett nollresultat för nämndens verksamheter. Vi har fortsatt fokus på närvaro i förskola och skola och att våra elever ska ges goda förutsättningar att lyckas i skolan, säger Moa Brydsten (S), ordförande i nämnden.

Prioriterade områden är samverkan och tidiga insatser i det kommungemensamma brottsförebyggande arbetet Umeå växer tryggt och säkert. Flera insatser är kopplade till för- och grundskolans ansvarsområde, bland annat att främja närvaro i förskola och skola. Under läsåret 23/24 har andelen elever med mer än 15 procents frånvaro fortsatt att minska och börjar sakta närma sig de siffror som fanns före pandemin. Under rapporteringsperioden var frånvaron i denna grupp 13,8 procent.

Lägre tillväxttakt i förskolan

Umeå kommuns senaste befolkningsprognos (P24) visar på en lägre tillväxttakt främst på grund av färre antal födda barn. Tidplanen för långsiktig förskolestruktur har därför reviderats något och nämnden ska ta ställning till förvaltningens förslag i oktober.

Alla barn i förskoleålder har erbjudits en förskoleplats inom lagstadgad kötid, fyra månader. Inskrivna barn i förskolan har minskat med 213 och barngruppernas storlek är lägre jämfört med fjolåret. Samtidigt har behovsgraden ökat under 2024, det vill säga en större andel barn befinner sig i förskolan. Statsbidrag för kvalitetshöjande insatser har använts till att bibehålla personal i de barngrupper som inte har tillräckligt antal inskrivna barn och ha en beredskap för att ta emot fler barn under hela året.

Förskolan har utifrån förstärkt lagstiftning ett nytt uppdrag om att bedriva uppsökande verksamhet för att öka barns deltagande i förskolan. För höstterminen är det åtta barn som omfattas och samtliga har erbjudits plats.

Något förbättrade studieresultat

Andelen elever som i årskurs 3 når godkända resultat i matematik ökar medan resultaten i svenska minskar något. Studieresultatet för elever i årskurs 9 läsåret 23/24 visar att behörighet till gymnasieskolans nationella yrkesprogram är 90 procent, ett något bättre resultat jämfört med föregående läsår. Pojkarnas behörighet har ökat medan flickornas ligger kvar på samma nivå. Det genomsnittliga meritvärdet för årskurs 9 har ökat något jämfört med föregående år.

Andelen elever som går ut med betyg i alla ämnen ligger på samma nivå som föregående läsår, 76 procent. Jämförande statistik med andra kommuner avseende studieresultat publiceras först senare i höst.

Tillfälligt statsbidrag för att mildra effekten av inflation

För- och grundskolenämnden beslutar att det tillfälliga statsbidraget till skolor för att mildra effekterna av inflationen ska fördelas med 4 299 793 kr till ökade kostnader för skolskjuts.

Sedan 1 augusti har ett nytt skolskjutsavtal börjat gälla för Umeå kommun där en prisökning skett motsvarande 30 procent. Detta prognostiseras innebära en ökning motsvarande ungefär 4,5 miljoner kronor för år 2024. För att inte med kort varsel, under innevarande år, behöva göra effektiviseringar i verksamheten för att kunna hantera de ökade skolskjutskostnaderna nyttjas därför de extra medel från statsbidraget till skolskjuts.

Då det är Umeå kommun som står för kostnaderna för skolskjuts för samtliga elever folkbokförda i Umeå kommun tilldelas med anledning av beslutet inga ytterligare medel till de fristående skolhuvudmännen.

För- och grundskolenämndens sammanträde pågår till cirka kl. 16.00.

Kontakt

Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Maria Lindvall (–)
vice ordförande
073-50 84 301
maria.lindvall@umea.se

Tobias Holmbom (V)
2:e vice ordförande
073-08 68 641
tobias.holmbom@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Gabrielle Hultdin

Gabrielle Hultdin

kommunikatör Utbildning, för- och grundskolan 070-345 12 33