Gå direkt till innehåll
Holmsunds bibliotek inleder ett nytt samarbete med en Umeåillustratör.
Holmsunds bibliotek inleder ett nytt samarbete med en Umeåillustratör.

Pressmeddelande -

Barn i samarbete med illustratör när ”Sagofredag” får nytt uttryck

I höst startar Holmsunds bibliotek ett samarbete med Umeåillustratören Elisabeth Widmark. Resultaten ska bli bilder där besökande barn är medskapare.
– Att få göra det här tillsammans ska bli så spännande, säger Elisabeth Widmark.

Läsdraken Dino och bibliotekets sagomatta är kända inslag för de barn som brukar besöka ”Sagofredag” på Holmsunds bibliotek. Nu är tanken att skapa en bild där draken och mattan finns med, vilken ska symbolisera just fredagarnas högläsning.

Elisabeth Widmark har fått uppdraget att presentera en skiss för barnen 4 oktober och sedan ta in förslag från dem om hur bilden kan utvecklas. De barn som deltar vid sagostunderna kommer sedan att få komma med idéer kring fler bilder och vilka som ska vara med i dem. Samarbetet mellan illustratören och barnen är tänkt att leda till en utställning i januari där arbetsprocessen och bilderna visas.

– Det här blir ett jättefint tillfälle att jobba med barnrätt för oss bibliotekarier, men framför allt för barnen som besöker oss. De får lära sig att de kan påverka den här miljön. Vi vill också visa dem vad en illustratör gör vilket kan ge en förståelse för skapandet av bilderböcker, säger Ulrica Nuottaniemi, bibliotekarie i Holmsund.

Elisabeth Widmark är själv väldigt intresserad av kreativa processer, från skiss till färdigt resultat, och ser fram emot att dela den resan med barnen. Hon ser det som ett lärande inte bara för barnen, utan även för henne själv.

– Det känns verkligen roligt att Ulrika kom med den här idén. Barnen blir medskapare då de får tycka till om min skiss och även addera karaktärer som jag sedan ritar in. För mig är själva skissandet en så viktig del. Det är ju då som nya idéer formas vilka kan leda till något som jag inte tidigare förutsett. Och att få göra det tillsammans med barnen ska bli så spännande, säger Elisabeth Widmark.

FAKTA
”Sagofredag” är högläsning med samtal för barn mellan tre–sex år och äger rum varannan fredag mellan klockan 15.00–16.00 på Holmsunds bibliotek. Efteråt bjuds barnen på fika. Det är gratis för barn och vårdnadshavare att delta och ingen föranmälan krävs.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Ulrica Nuottaniemi

Bibliotekarie 090-163587